Minister Pavlis chce mať Slovenské elektrárne v rukách štátu

Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa bude snažiť vládu presvedčiť, aby kúpila podiel v Slovenských elektrárňach od talianskeho Enelu s cieľom získať nad firmou kontrolu a zlepšiť energetickú bezpečnosť.

17.10.2014 12:24
debata (1)

Minister to povedal v rozhovore pre agentúru Reuters. Pavlis konštatoval, že ak sa vláda rozhodne zvýšiť svoj 34-percentný podiel, mohla by chcieť celý podiel Enelu, alebo kúpiť menšiu časť a získať tak zhruba polovicu Slovenských elektrární. „Verím, že dnes je pravý čas na to, aby vláda vlastnila ak nie 100, tak 51 % Slovenských elektrární v záujme energetickej bezpečnosti,“ povedal Pavlis pre Reuters.

Minister hospodárstva SR ďalej uviedol, že Enel požiadal vládu, aby odsúhlasila ďalšie navýšenie rozpočtu na výstavbu 3. a 4. reaktora jadrovej elektrárne Mochovce. Je to však vec ďalších rokovaní (viac v článku O ďalších peniazoch na Mochovce rozhodnú neskôr).

Enel, ktorý je najviac zadlženou európskou energetickou firmou, chce v tomto roku predať majetok za vyše 4 mld. eur s cieľom znížiť dlhy a udržať si rating v investičnom pásme. Talianska skupina v stredu uviedla, že záväzné ponuky na kúpu jej 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach očakáva do konca novembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel