Babiš: Nákup mediálnej skupiny Mafra bola chyba

Český vicepremiér a šéf vládneho hnutia ANO Andrej Babiš považuje za chybu, že jeho spoločnosť Agrofert pred rokom kúpila vydavateľskú skupinu Mafra, ktorej súčasťou sú denníky Mladá fronta DNES (MfD) a Lidové noviny (LN).

18.10.2014 07:40
Andrej Babišš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (5)

Na protest proti kúpe ich vtedy opustila časť redaktorov. Mafru ale Babiš predať nechce a neuvažuje ani o iných akvizíciách na mediálnom trhu. Informuje o tom server České noviny.

Agrofert oficiálne prevzal Mafru v októbri minulého roka od nemeckej spoločnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaf­t. O niekoľko týždňov neskôr na protest proti tomu odišli šéfredaktori MfD a LN Robert Čásenský a Dalibor Balšínek a nasledovali ich aj ďalší novinári. Babišovi vyčítali, že chce médiá ovplyvňovať, ten ale kritiku odmietal.

„Spätne to hodnotím ako chybu,“ priznal politik so slovenskými koreňmi s tým, že denníky chcel kúpiť preto, aby písali pravdu. „Moje pohnútky boli z titulu tej skúsenosti, ktorú som mal, že o mňa napísali lži,“ uviedol. Netušil, že nákup Mafra vyvolá veľké negatívne reakcie.

„Nedomyslel som to,“ poznamenal. Z ekonomického hľadiska ale s nákupom spokojný je. Mafra mala v minulom roku celkový zisk z bežnej činnosti 15 miliónov českých korún. „Spätne to hodnotím, že som mal kúpiť (bulvárny denník) Blesk, ktorý som mal tiež na stole a mohol som si vybrať,“ prezradil. V súčasnosti ale žiadnu ďalšiu mediálnu akvizíciu neplánuje.

„Kúpil som si médiá, do ktorých nemôžem volať, ktoré o mne často píšu negatívne. Ja si tú investíciu nezničím, pretože novinári držia spolu a keby som ich ovplyvňoval, tak si to všetci povedia a potom by som mal problém a investíciu by som si poškodil. Prečo by som to robil?“ pýta sa. Na otázku, prečo Mafru nepredá, uviedol: "Prečo by som to predával? Raz z politiky odídem.“

Na otázku, či má čas sledovať ako firmy z jeho skupiny Agrofert prosperujú, uviedol, že nie. Raz do mesiaca vraj dostane o tom prehľad.

Časenského v MfD v januári nahradila novinárka Sabina Slonková. Pri nástupe uviedla, že verí dohodám s Babišom a vedením spoločnosti, ktoré garantujú slobodný obsah. Ani Slonková ale v denníku nevydržala, po pol roku podala výpoveď pre názorové nezhody s vedením firmy o obsahu denníka. V rovnakom čase skončil po troch mesiacoch vo funkcii riaditeľa regionálnych redakcií Mafra tiež Jakub Unger. Teraz Mladú frontu DNES vedie niekdajší šéfredaktor časopisu Týden Jaroslav Plesl.

Mafra okrem vydávania celoštátnych denníkov prevádzkuje internetové portály IDnes.cz a Lidovky.cz. Vydáva tiež bezplatné tituly Metro a týždenník 5plus2. Jej aktivity zahŕňajú aj virtuálneho mobilného operátora MOBIL.CZ. Okrem toho Agrofert od začiatku tohto roka vlastní firmu Londa, tá v Česku prevádzkuje najpočúvanejšie rádio Impuls a rozhlasovú stanicu RockZone.

Skupina Agrofert, ktorej jediným majiteľom je Andrej Babiš, zastrešuje vyše 200 firiem a radí sa k najväčším ekonomických subjektom v krajine. Je najväčšia v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom v lesníctve a médiách. Zamestnáva vyše 34-tisíc ľudí. Vlani jej klesol konsolidovaný zisk o sedem percent na 5,613 miliardy českých korún.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Mladá fronta DNES #médiá #Agrofert #Mafra #Lidové noviny