Rumunom dostavajú jadrovú elektráreň Číňania

Rumunský štátny energetický podnik Nuclearelectrica vybral ako svojho partnera pre dostavbu jadrovej elektrárne Cernavoda čínsku spoločnosť China General Nuclear Power Holding Corp (VIE).

18.10.2014 08:47
debata (18)

Čínska firma bola jediným uchádzačom, ktorý do 8. septembra predložil záväznú ponuku na dostavbu dvoch blokov elektrárne pri Dunaji po tom, čo sa zo súťaže postupne stiahli európske firmy, uviedla agentúra Reuters.

Nuclearelectrica zdôvodnila výber CGN jej skúsenosťami v podobných projektoch a jej finančnými zdrojmi. Dostavba dvoch blokov jedinej jadrovej elektrárne v Rumunsku by mala stáť okolo šesť miliárd eur.

O projekt sa pred rokmi zaujímala aj česká spoločnosť ČEZ, nakoniec z neho ale odstúpila a po nej odišli aj nemecká RWE, španielska Iberdrola a francúzska GDF Suez. Poslednými záujemcami z Európy, ktorí sa z tendra stiahli, boli vlani v decembri taliansky Enel a rumunská dcérska firma oceliarskeho gigantu ArcelorMittal.

Elektráreň Cernavoda má v súčasnosti dva reaktory, každý s výkonom 706 megawattov. Elektráreň sa na výrobe elektriny v Rumunsku podieľa zhruba pätinou. Existujúce reaktory používajú technológiu kanadskej firmy Candu Energy zo skupiny SNC-Lavalin Group a rovnakú technológiu majú mať aj dva nové reaktory.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rumunsko