Rusi poslali kontrolu do polovice McDonaldov v krajine

Ruské úrady preverujú činnosť zhruba polovice zo 450 filiálok amerického reťazca reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's, ktoré v Rusku pôsobia.

19.10.2014 12:29
debata (46)

V posledných týždňoch podobné kontroly viedli k uzavretiu najmenej 12 pobočiek McDonald's. Oficiálne to Rusi zdôvodňujú zlou hygienou a odmietajú špekulácie, že ide o odvetu za protiruské sankcie prijímané Západom kvôli ruskému podielu na ukrajinskej kríze.

„V tomto okamihu sa začalo viac ako 200 previerok McDonald's. Urobíme maximum pre to, aby sme mohli pokračovať v úspešnej činnosti našej spoločnosti v Rusku,“ uviedla cez víkend firma na svojich internetových stránkach. Už skôr upozornila, že pre uzavretie niektorých svojich pobočiek sa obráti na súd.

Ruský úrad na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor začal ruské prevádzkárne McDonald's uzat­várať v auguste. Tvrdí, že zistil porušenie hygienických predpisov. Moskovská prokuratúra navyše tento mesiac začala preverovať činnosť charitatívneho fondu Ronalda McDonalda, vraj pre podozrenie, že firme slúžil ako zásterka pre daňové úniky.

Spoločnosť McDonald's začala v Rusku pôsobiť v roku 1990, teda ešte v časoch Sovietskeho zväzu, kedy si jej prvé obrie reštaurácie v Moskve rýchlo získala popularitu. Tento rok v apríli McDonald's ukončil prevádzku svojich reštaurácií na Kryme v reakcii na ruskú anexiu tohto ukrajinského polostrova. Niektorí ruskí politici vzápätí vyzvali k uzavretiu všetkých reštaurácií McDonald's v Rusku.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #McDonald's