Vedenie kúpeľov Brusno chce odvrátiť konkurz

Kúpeľom Brusno hrozí zánik a prepustenie 150 pracovníkov. Kúpele sa roky boria s dlhmi. Spoločnosť sa snažili ozdraviť cez reštrukturalizačný plán.

19.10.2014 15:30
debata (3)

Podľa Okresného súdu v Banskej Bystrici však úkony, ktoré schvaľoval správca počas reštrukturalizácie, neviedli k úspešnému uspokojeniu pohľadávok veriteľov, a preto má dôjsť ku konkurzu.

Vedenie kúpeľov tvrdí, že zákonný dôvod na vyhlásenie konkurzu nebol a obrátilo sa na krajský súd so žiadosťou o zvrátenie procesu. Kúpele sa prvýkrát zadlžili ešte v roku 2006, keď si zobrali úver v hodnote takmer 100 miliónov korún (3,3 mil. eur). Peniaze podľa zástupcov kúpeľov mali ísť na rekonštrukciu domu Poľana a dostavbu bazénov. Odvtedy si spoločnosť zobrala viacero úverov. Ten posledný, o ktorý žiadala v roku 2012, však už od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky nedostala.

Kúpele tvrdia, že do tohto času platili načas. Problémové obdobie nastalo pred rokom, keď výrazne klesol počet klientov. Generálny riaditeľ kúpeľov Brusno Štefan Hrčka v tom vidí dôsledok zmeny legislatívy.

"V tom čase nastala zmena v uhrádzaní kúpeľných pobytov pacientom. Zdravotná poisťovňa už neuhrádzala pobyty v plnej výške, prišli sme o klientov, ktorí si nedokázali hradiť plnú sumu. Pol roka sme mali problémy s návštevnosťou, ale potom sa vyšvihla o 91 percent,“ vysvetľuje Štefan Hrčka. Spoločnosti však za pol roka vznikla strata 300-tisíc eur, preto prestala splácať svoje záväzky voči Slovenskej záručnej a rozvojovej banke. V tom čase nezaplatila 150-tisíc eur, celkový dlh voči banke je však 8,9 mil. eur.

Veriteľov, ktorým kúpele dlhujú, je však oveľa viac, a to vyše deväťdesiat. Keď Okresný súd v Banskej Bystrici v máji tohto roku povolil reštrukturalizáciu, s reštruktura­lizačným plánom súhlasilo vyše 97 percent z nich.

Slovenská záručná a rozvojová banka však podala podanie na súd so žiadosťou o zastavenie reštrukturali­začného konania a vyhlásenie konkurzu. Súd banke vyhovel. Ako dôvod v písomnom stanovisku okresný súd uvádza úkony, ktoré schvaľoval správca počas reštrukturalizácie.

Správkyňa reštrukturalizácie Veronika Škodová priznáva, že od vzniku reštrukturalizácie dala súhlas na ďalšiu investíciu, ktorá mala slúžiť na dobudovanie saunového sveta, ale ako dôvod na zrušenie reštrukturalizácie a začatie konkurzu to nevidí. Škodová podala odvolanie proti verdiktu okresného súdu na Krajský súd v Banskej Bystrici a zároveň sa obrátila na Národnú kriminálnu agentúru v Banskej Bystrici s podozrením na spáchanie trestného činu.

Obavy z budúcnosti má aj starostka obce Brusno Viera Krakovská. V kúpeľoch je zamestnaných 80 ľudí z Brusna. "Od reštrukturalizácie, keď sme v máji na valnom zhromaždení schválili veriteľov, platia obci Brusno všetky poplatky. Za odpady, ubytovanie, miestnu daň z nehnuteľnosti. Predtým to bolo tak, že dlhy narastali za viacero rokov, zaplatili, dala som im zmluvnú pokutu, zaplatili zase aj s tou pokutou. Treba dať šancu reštrukturali­zácii,“ hovorí Viera Krakovská.

V kúpeľoch Brusno sa liečia choroby pečene, pankreasu či obehovej a tráviacej sústavy. Kúpele existujú od 19. storočia a nachádzajú sa na úpätí Veporských vrchov s výhľadom na končiare Nízkych Tatier.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Brusno