Elektrárne chcú len Číňania a Česi, západní hráči váhajú

Slovenské elektrárne po ôsmich rokoch, počas ktorých patrili západnému vlastníkovi, dostanú zrejme východného investora.

19.10.2014 20:00 , aktualizované: 20.10.2014 07:00
Mochovce, strojovňa, turbogenerátory Foto: ,
Rozostavaný tretí a štvrtý blok Mochoviec môže záujemcov odrádzať, ale aj lákať. Taliansky Enel aktuálne predáva 66 percent akcií Slovenských elektrární.
debata (64)

Taliansky Enel aktuálne predáva svojich 66 percent akcií. Hráči zo západnej Európy sa síce o proces tiež zaujímajú, ale vyzerá to tak, že ponuku predkladať nemienia.

Podľa informácií Pravdy si celkovo traja záujemcovia prevzali základné informácie a sú aktívni v hre o vstup do dominantného výrobcu elektriny na Slovensku. Ide o čínsku spoločnosť China National Nuclear Corporation a dve české spoločnosti – ČEZ a Energetický a průmyslový holding. Kým české firmy hovoria o stratových Mochovciach, Číňania si zatiaľ podmienky nekladú. Naopak, už vstúpili do portugalskej a talianskej energetiky a môžu zložiť aj odhadovaných 3,6 miliardy eur za Slovenské elektrárne. Zhodou okolností Bank of China minulý týždeň otvorila Enelu úverový účet na 1 miliardu eur.

Jadrová elektráreň Mochovce

Elektráreň uskutočnila exkurziu na dostavbe 3. a 4. bloku 7. októbra 2014.

Fotogaléria
Jadrová elektráreň Mochovce.
Strojovňa s turbogenerátormi.
+15Jadrová elektráreň Mochovce.

Ďalší prípadní záujemcovia o naše elektrárne majú čas ohlásiť sa ešte približne dva týždne. Odrádzať od záujmu o elektrárne ich môžu politické riziká, keďže v podniku boli policajné razie a slovenská vláda otvorene hovorí o tom, že si chce zlepšiť súčasnú pozíciu vo firme, kde má s 34 percentami akcií minimálne slovo. Nepočíta sa už so záujmom ruského Rosatomu.

Rusi majú totiž po európskych sankciách obmedzený prístup k lacným úverom v eurách. Finančné problémy majú však aj veľké energetické firmy na Západe, keďže dosahy dlhovej krízy v eurozóne ešte neodzneli a giganty sú nútené znižovať dlhy. Práve pre hrozbu zníženia ratingu a zdraženia financovania úverov sa snaží znížiť dlh predajom Slovenských elektrární aj taliansky Enel. Ak by Taliani predali podiel v elektrárňach za vyše tri miliardy eur, slušne by zarobili, keďže v roku 2006 firmu sprivatizovali za 840 miliónov eur.

Číňania sa už o slovenskú energetiku zaujímali

Taliani nebudú predávať podiel v našich elektrárňach za každú cenu. Na predaj ponúkli zatiaľ akcie na Slovensku a v Rumunsku s cieľom získať spolu vyše 4 miliardy eur. Záložným plánom je zníženie podielu Enelu v španielskej Endese, kde má taliansky koncern viac ako 92 percent akcií.

„Nie je to dané, že opustíme všetky krajiny, kde ponúkame majetok na predaj,“ naznačil nedávno podľa agentúry Reuters šéf Enelu Francesco Starace. Zároveň však upozornil na čínskych investorov, ktorí prejavili záujem o aktíva Enelu na Slovensku aj v Rumunsku.

Číňania sa zatiaľ o svojich zámeroch oficiálne nevyjadrili. Nie je jasné, či si budú klásť určité podmienky. Na Slovensku sa čínsky investor napríklad dlhší čas zaujímal o výstavbu obrovskej vodnej elektrárne na rieke Ipeľ, projekt však padol po tom, čo Číňania žiadali garanciu výkupnej ceny vyrobenej elektriny. Z podobného dôvodu je nateraz na mŕtvom bode aj projekt novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, kde zvažoval záujem najprv ČEZ a teraz ruský Rosatom.

ČEZ aj Energetický a průmyslový holding upozorňujú aj na možnú stratovú prevádzku rozostavaného tretieho a štvrtého bloku Mochoviec, ktoré sú súčasťou Slovenských elektrární. Podobné vyjadrenia môžu byť tlakom na Enel, aby spustil z ceny za predávané akcie. Fakt je, že viaceré analýzy z minulosti hovorili, že pri súčasných trhových cenách elektriny okolo 35 eur za megawatthodinu výroba v novej jadrovej elektrárni nemusí byť zisková. Na druhej strane životnosť jadrového zdroja je aj 60 rokov, počas ktorých sa situácia môže vyvíjať rôzne.

„Pri trhovej cene elektriny okolo 40 eur za megawatthodinu by prevádzka jadrovej elektrárne Mochovce mohla generovať účtovnú stratu na úrovni takmer sto miliónov eur ročne,“ povedal analytik J&T banky Michal Šnobr.

Podobné podklady má jeden zo záujemcov Energetický a průmyslový holding, za ktorým stojí český podnikateľ Daniel Křetínský a slovenská finančná skupina J&T.

Minister Pavlis: Je pravý čas na kúpu

Holding by podľa Křetínského do projektu išiel len v prípade „kreatívneho prístupu“ a pri uzavretí komplexnej dohody s vládou a Enelom. Česi sa pýtali slovenskej vlády, či by bola ochotná garantovať riziká spojené s Mochovcami. To by si však vyžadovalo vložiť do projektu ďalšie verejné zdroje. Rozpočet výstavby tretieho a štvrtého bloku sa pritom už teraz vyšplhal na 3,8 miliardy eur. Projekt sa financuje na úkor dividend z elektrární, ktorých sa v prospech Mochoviec vzdal Enel aj slovenská vláda.

Enel pritom žiada slovenskú vládu, aby sa rozpočet Mochoviec ešte viac zvýšil na sumu cez 4 mld. eur. Minulý týždeň v piatok sa malo v tomto smere konať mimoriadne valné zhromaždenie, ale rozhodnutie sa napokon presunulo na november. Kým Enel sa snaží proces predaja svojho podielu v elektrárňach uskutočniť do konca tohto roka, slovenská vláda by potrebovala na svoje zámery viac času.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis opakovane tvrdí, že sa bude snažiť vládu presvedčiť, aby kúpila podiel v Slovenských elektrárňach od talianskeho Enelu s cieľom získať nad firmou kontrolu a zlepšiť energetickú bezpečnosť.

„Verím, že dnes je pravý čas na to, aby vláda vlastnila ak nie 100, tak 51 % Slovenských elektrární v záujme energetickej bezpečnosti,“ povedal Pavlis koncom minulého týždňa pre Reuters.

Premiér Robert Fico hovorí o potrebe silnejšej pozície štátu v elektrárňach, ale kúpa podniku je podľa neho len krajným riešením. Pavlis by na kúpu časti akcií elektrárne chcel použiť očakávanú miliardu eur, ktorú má štát získať za predaj 49 percent akcií v Slovak Telekome.

V skutočnosti však nie je jasné, kedy sa táto transakcia uskutoční. Navyše peniaze za Telekom sa mali použiť na zníženie slovenského verejného dlhu. Tiež je otázne, kto by zaplatil zvyšnú časť peňazí za podiel v elektrárňach, keďže miliarda eur by za celý 66–percentný balík nestačila. A otázne tiež je, či by sa našiel záujemca, ktorý by pristúpil na podmienky, kedy by v elektrárňach nemal popri štáte dominantnú pozíciu.

Predbežní záujemcovia majú zatiaľ k dispozícii základné údaje o elektrárňach. V novembri by mali po podpise mlčanlivosti dostať k dispozícii podrobné finančné ukazovatele. Následne sa očakávajú finálne ponuky a verdikt Enelu.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel