Eurozóna nesmeruje do recesie, tvrdí Barroso

Dosluhujúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v nedeľu odmietol, že by eurozóna smerovala do ďalšej recesie. Podľa agentúry Reuters to uviedol v rozhovore, ktorý poskytol britskej televíznej stanici BBC.

19.10.2014 19:54
debata (6)

Obavy ohľadom vyhliadok na ozdravenie eurozóny sa podľa Reuters objavili na základe zastavenia hospodárskeho rastu v druhom štvrťroku a slabších výsledkoch najsilnejšej ekonomiky bloku, Nemecka.

„Nemyslím si, že sa vraciame do recesie,“ povedal Barroso. Poukázal pritom na predpovede Medzinárodného menového fondu (MMF) a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

„Samozrejme … mali by sme sa vyhnúť akémukoľvek sebauspokojenia. Teraz by sme mali tlačiť na prísne reformy, aby sa naše ekonomiky stali príťažlivejši­e,“ dodal.

Barroso vo funkcii predsedu Európskej komisie, ktorú zastával desať rokov, tento rok končí. Toto obdobie zahŕňalo aj finančnú krízu a recesiu, ktorá nastala, keď investori eurozónu hromadne opúšťali pre obavy, že by niektoré silne zadlžené ekonomiky mohli odísť z eurozóny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Európska únia #eurozóna #José Manuel Barroso