ECB spustila nákup zabezpečených dlhopisov

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok rozbehla nákup takzvaných zabezpečených dlhopisov, čo je súčasťou jej opatrení na podporu ekonomiky a odvrátenie deflácie v eurozóne. Uviedla to hovorkyňa ECB.

20.10.2014 16:14
debata (5)

Banka tento rok tiež spustí nákupy cenných papierov tvorených balíkmi bankových úverov (ABS). ECB už v rámci snahy o podporu hospodárskeho rastu znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá a ponúkla komerčným bankám lacné štvorročné pôžičky.

Cieľom ECB je dotlačiť komerčné banky k väčšiemu poskytovanie úverov podnikom a spotrebiteľom. Dostatočná ponuka pôžičiek je podľa agentúry Reuters kľúčová pre hospodárske oživenie v eurozóne.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. V tohtoročnom druhom štvrťroku sa však hospodársky rast eurozóny zastavil, čo vyvolalo obavy z návratu recesie.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri spomalila na päťročné minimum 0,3 percenta, v pätici členských krajín sa spotrebiteľské ceny dokonca znížili. Deflácia zvyčajne zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť.

Inflácia v eurozóne sa teraz nachádza hlboko pod dvojpercentnou hranicou, ktorú ECB stanovila ako strop cenovej stability. Už 12 mesiacov sa navyše drží pod jedným percentom, teda v oblasti, ktorú šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnú zónu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna