Nový iPhone potiahol Apple k vysokým tržbám

Tržby americkej technologickej spoločnosti Apple za štvrtý štvrťrok jej fiškálneho roka dosiahli 42,1 miliardy dolárov a predčili tým očakávania analytikov.

21.10.2014 08:57
Apple, iPhone 6, Tim Cook Foto: ,
Šéf Apple Tim Cook predstavuje nové smartfóny iPhone 6 a iPhone Plus.
debata (1)

Hore ich tlačil veľmi úspešný predaj novej generácie smartfónov iPhone 6 a iPhone 6 Plus, ktorých si ľudia kúpili takmer o poldruha milióna kusov viac, než sa predpokladalo. Čistý zisk firmy medziročne vzrástol o viac ako 13 percent.

Analytici predpovedali, že firma predá nedávno predstavených telefónov približne 38 miliónov kusov, ľudia si ich kúpili 39,27 miliónov. To sa pozitívne prejavilo na tržbách, ktoré oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli o 12 percent z 37,5 miliardy dolárov.

Spoločnosť dosiahla čistý zisk 8,5 miliardy dolárov, čo je viac než trinásťpercentný medziročný nárast. Zisk na akciu predstavoval dolár a 42 centov, čo bolo o 11 centov viac, než očakávali analytici.

Apple začal novú generáciu inteligentných telefónov predávať na vybraných trhoch 19. septembra, teda takmer na konci upylnulého štvrťroka. Len za prvé tri dni ich firma predala viac ako desať miliónov. V súčasnosti sa odhady blížia k 20 miliónom predaných telefónov. Enormný záujem hlásia z Číny, kde sa síce ešte oficiálne nepredáva, ale už má približne 20 miliónov predobjednávok. Na Slovensku sa telefón začne oficiálne predávať v piatok 31. októbra 2014.

Predaj tabletov iPad klesol už tretí štvrťrok za sebou a dosiahol 12,3 miliónov kusov, čo je o milión menej ako v predchádzajúcom kvartáli. Vlani v rovnakom období ich predaj prekročil 14 miliónov kusov.

Veľmi dobre sa predávali počítače Mac, ich predaj stúpol o 21 percent na 5,5 milióna kusov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone