Vláda meni výpočet úrokov z omeškania

Vláda v stredu schválila novelizáciu nariadenia k Obchodnému zákonníku, ktoré spresňuje pravidlá pre výpočet úrokov z omeškania pri omeškaní dlžníka.

22.10.2014 11:52
debata

V súčasnosti je predvoleným systémom výpočtu úrokov z omeškania systém fixných úrokov z omeškania a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania je systémom opčným.

„Navrhovaná zmena právnej úpravy predpokladá zmenu týchto režimov tak, že systém fixných úrokov z omeškania bude systémom opčným a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania systémom predvoleným,“ uvádza ministerstvo spravodlivosti, ktoré vypracovalo novelu nariadenia vlády.

Do aplikačnej činnosti súdov táto zmena podľa rezortu spravodlivosti významnejšie nezasiahne, keďže v rámci sporových konaní je žalobca povinný skutkovo vymedziť uplatňovaný nárok, a teda tak ako doteraz zostane pre neho možnosť voľby medzi systémom fixným a variabilným.

Kabinet v stredu odsúhlasil aj návrh na poverenie ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa vykonávaním právnych úkonov voči predsedovi výkonného výboru Fondu národného majetku SR. Zároveň sa tak zrušilo uznesenie vlády z 18. apríla 2012, ktorým bol poverený štátny tajomník MH SR vykonávať tieto právne úkony.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #úroky