Niektoré obce potopí aj upravený zákon

Po kritike zo strany obcí v stredu poslanci parlamentu deklarovali, že čiastočne ustúpia samosprávam pri určovaní sadzby dane v prípade lesnej a ornej pôdy.

23.10.2014 08:00
drevo, les, ťažba Foto:
Poslanci stanovili obciam prísny limit na daň z pôdy. Aj keď ho teraz chcú zvýšiť, niekoľko podhorských obcí, kde dominuje ťažba dreva, tým aj tak finančne položia na kolená.
debata (2)

Denník Pravda upozornil, že poslancami nízko stanovený limit na dane bude pre niektoré podhorské obce likvidačný. Po medializovaní problému prišiel v stredu jeden z predkladateľov návrhu poslanec Ľubomír Petrák (Smer) s pozmeňovacím návrhom zákona.

Kým pôvodne navrhoval, aby obce mohli stanoviť sadzbu dane za ornú a lesnú pôdu maximálne do výšky 1,25 percenta, po novom budú môcť v prípade lesných pozemkov navýšiť daň na 2,5 percenta. Odôvodnil to tým, že lesníci, ktorí ťažia drevo, ničia miestne komunikácie v obciach. „V prípade ornej pôdy však neustúpim. Niektoré obce majú daň až na úrovni 20 percent, čo je z môjho pohľadu úžernícke,“ povedal v stredu Petrák pri predstavovaní návrhu v Národnej rade.

Poľnohospodári sú s návrhom spokojní. „V niektorých prípadoch dosiahla výška pozemkovej dane aj 500 eur na hektár, hoci tržby za realizovanú produkciu tam dosahovali zhruba 800 až 1 100 eur na rovnakej výmere. To znamená, že zhruba polovicu z nich pohltila daň, takže poľnohospodárom nezostávali zdroje na krytie ostatných nákladov a ich podnikanie sa dostalo do straty,“ tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Milan Semančík.

Daňový limit 1,25 percenta pri ornej pôde vychádza z priemernej sadzby v obciach, ktorá však nezohľadňuje miestne špecifiká. Základom dane z pozemkov je hodnota pozemku bez porastov, určená vynásobením výmery pozemkov v m2 a hodnoty pôdy za 1 m2. Hodnota pôdy za m2 je uvádzaná v prílohe zákona o miestnych daniach. Petrák tvrdí, že limit na ornú pôdu zasiahne z takmer 3-tisíc obcí na Slovensku „iba“ 110. „Pritom 78 obcí bude mať výpadok na dani z ornej pôdy menší ako 2-tisíc eur ročne,“ dodal Petrák. Priznáva však, že 10 obcí príde pre nižšiu daň v rozpočte o viac ako 10-tisíc eur ročne.

Aj zmenený zákon bude likvidovať

Najmä podhorské obce však namietajú najmä proti limitu pri lesnej pôde, pretože v mnohých prípadoch tvoria lesné pozemky až 80 percent z ich územia. „Nebránim sa, aby bol stanovený limit na určovanie sadzby za lesné pozemky. Kategorizáciu obcí podľa rozlohy zabratia lesnými pozemkami v jednotlivých katastroch obcí treba ale rozdeliť, a to do kategórií od 1 až 5 a určiť podľa pásiem výšku sadzby za lesné pozemky. Navrhovaná sadzba je však likvidačná a dáva nás na podlahu, a to doslovne,“ hovorí starosta obce Motyčky Maroš Lacko.

V budúcom roku by sa rozpočet obce z aktuálnych 50-tisíc eur znížil asi na 25-tisíc eur, pričom nebude mať z čoho opravovať cesty zničené lesnými strojmi zvážajúcimi drevo. Teraz má obec daň za lesnú pôdu stanovenú na úrovni 21 percent.

Ľubica Trégerová, starostka podhorskej obce Vyšná Boca v Banskobystrickom kraji, nad novým návrhom na limit pre daň z lesnej pôdy len krúti hlavou. Obec so 100 obyvateľmi nebude mať po zmene zákona z čoho vykryť výdavky na svoj bežný chod.

„Akákoľvek preprava drevnej hmoty, ťažobných mechanizmov do a z lesných porastov ide po miestnych komunikáciách, celou obcou v blízkosti rodinných domov. Vzhľadom na to, že je nutná každoročná oprava miestnych komunikácií, mostných objektov, obec pristúpila k úprave všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach na základe odporúčania na jednom zo zasadnutí ZMOS-u vo výške šesť percent v období krátenia podielových daní do rozpočtu obcí. Zvýšili sme sadzbu z 1,5 percenta na 7,5 percenta,“ hovorí Trégerová.

Príjmy obec doteraz využila iba na opravy miestnych komunikácií a premostení. „Vlastníci lesných pozemkov sú Lesy SR, š. p., a Spolok urbárnikov pozemkové spoločenstvo. Lesy SR k požiadavkám obce po viacerých jednaniach pristúpili zodpovedne, nakoľko stav v obci bol havarijný. Problém je so Spolkom urbárnikov, ktorý obci odmietal akúkoľvek finančnú pomoc a v konečnom dôsledku aj zaplatenie daní,“ dodala Trégerová.

Urbárnici obciam platiť nechcú

Nie každá obec má problém s financovaním opráv miestnych komunikácií. Susedná obec Nižná Boca, vzdialená tri kilometre od obce Vyšnej Boce, výpadky po znížení sadzby daní za lesnú pôdu veľmi nepocíti, pretože doprava z lesných porastov vychádza z lesnej cesty priamo na štátnu cestu. Opravy ciest teda nemusí riešiť zo svojho rozpočtu.

„Nižnej Boce sa to nedotkne, no čo ostatné podhorské obce? Dopravu je veľmi ťažké obmedziť a obec nemá iný zdroj náhrady predmetného príjmu, komunikácie je potrebné v každej časti obce rekonštruovať, čo sú pre našu obec nie malé finančné náklady. Nemáme záujem žiadne dane neúmerne zvyšovať, ale len do tej miery, aby sme zabezpečili riadny chod obce a vytvorili kvalitné podmienky pre život našich obyvateľov,“ vysvetlila Trégerová z Vyšnej Boce.

„Je pravdou, že existujú zákonné nariadenia, ktoré majiteľom lesných pozemkov ukladajú povinnosť, aby dali poškodené komunikácie do pôvodného stavu, ale často sa stáva, že dochádza k súdnym sporom vymáhaniu tohto plnenia, ktoré sa naťahuje niekoľko rokov. A je pravdou aj to, že predovšetkým menšie obce nemajú ani dostatok finančných prostriedkov, ani administratívne kapacity, aby takéto súdne spory viedli. Je to pravdou, a preto prichádza k tejto zmene formou tohto pozmeňujúceho návrhu, aby sa zvýšila tá sadzba z päťnásobku na desaťnásobok 0,25-percentnej základnej sadzby,“ konštatuje Petrák.

Denník Pravda oslovil aj samotné štátne Lesy SR, aby sa vyjadrili k neúmernému určovaniu sadzby daní zo strany samospráv. Do našej uzávierky neodpovedali. Zmenu zákona, ktorá stanovila limit na daň za ornú a lesnú pôdu, by mali poslanci parlamentu schváliť na štvrtkovom zasadnutí. Do platnosti vstúpi od prvého decembra tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba