Slovensko pomohlo Rusku k eurám

Slovensko pomohlo Rusmi ovládanej Medzinárodnej investičnej banke získať 30 miliónov eur. Stali sme sa tak prvou krajinou Európskej únie, ktorá v časoch prísnych sankcií umožnila ruskej finančnej inštitúcii lacný prístup k spoločnej mene euro.

24.10.2014 12:00
debata (34)

Eurá Slovensko spomínanej banke pomohlo získať tým, že jej umožnilo predaj dlhopisov prostredníctvom našej burzy cenných papierov.

Medzinárodnej investičnej banky sa netýkajú súčasné sankcie EÚ proti Rusku. „V sankciách je síce spomenuté, že európski investori nemôžu kupovať dlhopisy finančných inštitúcií v prípade, ak v nich Ruská federácia má podiel nad 50 percent. No zároveň je v sankciách napísané, že sa netýkajú medzinárodných inštitúcií,“ povedal podpredseda predstavenstva Medzinárodnej investičnej banky Denis Ivanov.

Jedným z vlastníkov Medzinárodnej investičnej banky je aj Slovensko. „V súčasnosti sa diskutuje o možnosti zníženia podielu Ruskej federácie po 50 percent,“ dodal štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák. Ak sa tak stane, zostane Rusom priamo v Európskej únii fond odolný proti európskym sankciám.

„Predaj dlhopisov Medzinárodnej investičnej banky na Slovensku je prvou emisiou mimo územia Ruskej federácie,“ pokračoval Hudák. „Získané peniaze budú investované do podnikania malých a stredných podnikov pôsobiacich na Slovenskou. V podstate sme získali kapitál slúžiaci na ďalší ekonomický rozvoj Slovenska,“ uviedol Hudák. Ministerstvo financií počíta aj s otvorením pobočky Medzinárodnej investičnej banky priamo na Slovensku. Ďalšou krajinou uvažujúcou o možnosti vydávania ruských dlhopisov je Maďarsko. Maďarský premiér Viktor Orbán je najústretovejší voči súčasnému Rusku, keďže napríklad ako jediný stopol reverzné toky plynu na Ukrajinu.

Medzinárodná investičná banka bola založená v časoch komunistického režimu v roku 1970. V rámci Rady vzájomnej hospodárskej pomoci malá posilňovať ekonomickú spoluprácu socialistických krajín. V súčasnosti 55 percent akcií Medzinárodnej investičnej banky patrí Ruskej federácii, ďalšími akcionármi sú Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Česká republika, Kuba, Vietnam a Mongolsko. Ďalšou krajinou, ktorá plánuje svoj vstup do Medzinárodnej investičnej banky, je Maďarsko. „Aktívne pôsobenie v tejto banke nám uľahčí prístup na trhy ďalších akcionárov nachádzajúcich sa v Ázii či Južnej Amerike,“ uzavrel Hudák. Podľa neho o dôveryhodnosti Medzinárodnej investičnej banky svedčí aj to, že v lete tohto roka získala od agentúry Moodys rating A3 so stabilným výhľadom.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko #Rusko