Rusi pôjdu po krku ruským firmám v daňových rajoch

Rusko si chce posvietiť na ruské spoločnosti a jedincov využívajúcich daňové raje. Ruská vláda schválila zákon, ktorý má ruských majiteľov zahraničných firiem prinútiť, aby platili dane v Rusku.

25.10.2014 21:29
debata (27)

Ide o ďalšie z opatrení, na ktoré dal pred niekoľkými rokmi podnet prezident Vladimir Putin a ktoré majú priviesť ruské podniky a peniaze ruských podnikateľov zo zahraničia späť do Ruska.

Kríza na Ukrajine ukázala, ako môžu ruský majetok v zahraničí zasiahnuť západné sankcie. Ruskí boháči a podniky ruských majiteľov registrované v zahraničí sú tak tento rok pod väčším tlakom, aby presunuli majetok a zodpovedajúce štruktúry do vlasti.

Nová legislatíva prináša zmeny v zákone o daniach, ktoré budú nútiť ruských majiteľov firiem so sídlom v zahraničí, aby platili dane v Rusku. Vzťahovať sa ale nebude na firmy registrované v miestach, kde platí minimálne 75-percentná daň z príjmu.

O novom zákone bude teraz rokovať parlament, ktorý by ho ešte mohol pozmeniť. Na tvrdú kritiku ale pravdepodobne nenarazí, napísal Reuters.

Mnoho ruských spoločností sa v minulosti rozhodlo mať vlastnícku štruktúru v zahraničí, zvyčajne v daňových rajoch ako Cyprus, čo pre Rusko znamenalo nižšie príjmy z daní. S politikou, ktorá má prinútiť spoločnosti, aby zmenili sídlo a vrátili sa do Ruska, prišiel Putin už v roku 2012.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Rusko