Zeman otvára dvere Číňanom, Bank of China mieri do Česka

Česko bude podľa českého prezidenta Miloša Zemana v Európskej únii požadovať zjednodušenie vízového styku pre Čínu. Cieľom by podľa neho malo byť úplné zrušenie víz. Zeman to v nedeľu povedal na česko-čínskom podnikateľskom fóre v Pekingu.

26.10.2014 09:35
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (13)

Po prezidentovej následnej schôdzke s vedením Bank of China oznámil Pražský hrad, že táto banka, ktorá je jedným z najväčších štátom vlastnených bankových domov v Číne, otvorí najneskôr v roku 2015 svoju pobočku v Česku.

Česko podľa Zemana uvažuje o tom, že by zrušilo víza pre držiteľov diplomatických pasov. Zároveň sa vyslovil za úplné zrušenie víz pre čínskych občanov. „Sme viazaní pravidlami EÚ. Ale na druhej strane, ako členský štát Európskej únie, budeme nepochybne túto vízovú facilitáciu požadovať s finálnym cieľom zrušiť víza úplne,“ povedal Zeman. Dodal, že v budúcnosti budú zrušené víza medzi všetkými štátmi sveta.

Zeman ešte pred rokovaním s vedením Bank of China v prejave na podnikateľskom fóre povedal, že by privítal vstup tohto finančného domu na český trh. Pre čínsku banku by to podľa neho bola možnosť preniknúť na trh Európskej únie. Po stretnutí hradný hovorca Jiří Ovčáček povedal, že banka svoju pobočku v Česku otvorí najneskôr v budúcom roku.

Bank of China už v strednej a východnej Európe pôsobí prostredníctvom svojej pobočky v Budapešti. Tá bola založená v roku 2003. Banka na svojom webe uvádza, že Maďarsko si vybrala pre jeho polohu v srdci kontinentu, pretože spája západnú a východnú Európu. Táto stredoeurópska krajina má podľa nej nielen geografický, ale aj hospodársky potenciál.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Bank of China