Bratislavský Volkswagen začne vyrábať pre Bentley

Volkswagen Slovakia spustí v Bratislave výrobu nelakovaných karosérií pre luxusnú anglickú značku Bentley.

27.10.2014 10:00
Bentley Foto:
Výroba pre Bentley prinesie bratislavskému závodu Volkswagen nové pracovné miesta.
debata

Stane sa tak zrejme buď v roku 2015, alebo 2016. Vedenie koncernu Volkswagen tak nakoniec umožnilo slovenskému závodu podieľať sa na výrobe prémiového Bentley s označením EXF9 Falcon.

V prospech Slovenska zavážilo, že aktuálne prichádza k spúšťaniu novej karosárne a lisovne, schopnej pri výrobe automobilu kombinovať oceľ s hliníkom. Hlavne pri veľkých automobiloch táto kombinácia dokáže výrazne znižovať hmotnosť vozidla, spotrebu paliva a vypúšťané emisie CO2.

Slovenská fabrika tak naďalej bude ako jediná na svete vyrábať všetky karosérie pre najväčšie osobné vozidlá koncernu Volkswagen. Z veľkých SUV vozidiel sa v Bratislave už dnes vyrába Volkswagen Touareg, Audi Q7 a karosérie Porsche Cayenne.

„V bratislavskom závode bude Volkswagen Slovakia ako subdodávateľ vyrábať nelakované karosérie pre SUV značky Bentley,“ povedal hovorca Volkswagen Slovakia Vladimír Machalík. Priamo v závode tak vzniknú desiatky nových pracovných miest.

„Aktuálne nám výroba pre Bentley prinesie zopár nových pracovných miest. Dôležité je, že toto rozhodnutie vytvára do budúcnosti priestor pre ďalšie rozširovanie výroby a pre zamestnancov je to určitou satisfakciou potvrdzujúcou dlhoročnú kvalitu našej výroby,“ reagoval šéf odborov v bratislavskom Volkswagene Zoroslav Smolinský.

Koncová montáž luxusnej značky Bentley bude v anglickom meste Crewe. Bývalý šéf predstavenstva Volkswagen Slovakia Jozef Uhrík upozorňoval, že rovnako pri Porsche Cayenne mohli byť na Slovensku dlhé roky vyrábané len karosérie, keďže zákazníci vo svete vyžadovali vozidlo s označením Made in Germany.

„Odbytári za žiadnu cenu nechceli pripustiť výrobu Porsche na Slovensku. Argumentovali tým, že výroba Porsche Boxster vo Fínsku priniesla v Amerike pokles predaja o štyridsať percent,“ povedal Uhrík začiatkom roka v rozhovore pre Pravdu. Až dlhoročná kvalita presvedčila koncern Volkswagen, že koncom raka 2017 bude výhodné umiestniť celú výrobu Porsche Cayenne priamo na Slovensku.

Podobne ako pri Porsche Cayenne sa aj pri novom Bentley Falcon ešte pred pár mesiacmi počítalo s celou výrobou len priamo v Anglicku. Slovensku sa nakoniec karosérie ušli z ekonomických dôvodov, keďže v Bratislave sa už investovalo 720 miliónov eur do spustenia lisovne spolu s novou karosériou a rozbiehať rovnakú výrobu priamo v Anglicku by boli zbytočne investované peniaze.

Na Slovensku sa tak budú pre luxusné Bentley Falcon lisovať napríklad bočné diely, predná a zadná kapota, strecha, blatníky či dvere karosérie. Vyrobené diely prechádzajú plynule pomocou automatického dopravného systému na zváraciu linku karosárne. Tam na zhotovení karosérie automobilu bude pracovať tisíc moderných robotov. S rozbehom tejto modernej výroby sa začalo už v roku 2013 a doteraz bolo vytvorených 650 nových pracovných miest.

„Na tieto pracovné pozície sú väčšinou prijímaní ľudia s pracovnými skúsenosťami priamo zo závodu, keďže ide o veľmi kvalifikovanú prácu,“ priblížil Smolinský.

Anglické Bentley koncept super luxusného SUV predstavilo verejnosti po prvý raz v roku 2012 na autosalóne v Ženeve. Neofi ciálne sa vtedy hovorilo, že automobil bude stáť v základnej výbave 200–tisíc eur a na cesty sa dostane až v roku 2016. Cenový strop bude určovať vkus majiteľa, keďže celé vnútro vozidla je vyrábané ručne na mieru podľa osobitných požiadaviek zákazníka.

Automobil bude poháňaný dvanásťvalcovým motorom, ktorý sa používa napríklad v Audi A8, a dosahuje spotrebu 13,8 litra na 100 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Bentley #automobilky