Ceny v slovenskom priemysle naďalej klesajú

Medziročný prepad cien priemyselných výrobcov sa v septembri ešte prehĺbil. V úhrne boli totiž oproti septembru 2013 nižšie o 4 %, kým v auguste štatistici evidovali prepad o 3,6 %.

28.10.2014 10:19
debata

Medziročný pokles tak priemyselné ceny vykazujú už 19 mesiacov v poradí a v priemere za tri štvrťroky tohto roka sa znížili o 3,5 %. V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov v úhrne v septembri oproti augustu klesli o 0,3 %, kým mesiac predtým sa znížili o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh oproti vlaňajšiemu septembru klesli o 3,9 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,3 % a priemyselnej výroby o 1,9 %. Vzrástli ceny ťažby a dobývania o 4 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,3 %. V priemyselnej výrobe sa znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 5,9 %, chemikálií a chemických produktov o 3,8 % a elektrických zariadení a kovov a kovových konštrukcií zhodne o 2,2 %. Naopak vzrástli ceny výroby strojov a zariadení o 2,2 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,9 % a drevených a papierových výrobkov, tlače o 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní tuzemské priemyselné ceny klesli o 0,1 %.

Exportné ceny slovenského priemyslu sa v septembri v medziročnom porovnaní znížili o 3,9 %. Klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 24,3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 5,4 %, ťažby a dobývania o 3,3 % a priemyselnej výroby o 3,2 %. V priemyselnej výrobe sa pritom znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,3 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,7 % a dopravných prostriedkov o 2,7 %. Vzrástli ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 2,8 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 1,5 % a drevených a papierových výrobkov, tlače o 0,7 %. Medzimesačné ceny priemyselných výrobcov pre export klesli o 0,3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel