Únia dúfa, že Kyjev a Moskva sa konečne dohodnú o plyne

V Bruseli sa v stredu uskutoční ďalšie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom o riešení plynového sporu medzi oboma krajinami. Zatiaľ posledné stretnutie pred viac ako týždňom žiadny prielom neprinieslo.

29.10.2014 06:30
debata (30)

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger, ktorý je sprostredkovateľom rokovaní, však teraz dúfa, že sa dosiahne konečná dohoda a bude podpísaná zmluva.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan a jeho ruský náprotivok Alexander Novak hodlajú zmluvu postaviť na kompromisných dohodách, ktoré vzišli z nedávneho summitu v talianskom Miláne.

Ich základom je nová cena ruského plynu pre ukrajinské odberateľa, ktorá je o sto dolárov nižšia, než ruský Gazprom pôvodne žiadal. Nová cena je 385 dolárov za tisíc kubických metrov. Ešte ale nie je úplne doriešený režim splácania dlžných súm a tiež nie je jasné, aký objem plynu by mala Ukrajina do konca marca z Ruska dostať.

Na Ukrajine sa v nedeľu uskutočnili parlamentné voľby, ktoré potvrdili európske smerovanie krajiny. Zvíťazil Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka a hneď za ním sa umiestnil prezidentský Blok Petra Porošenka. Teraz prebiehajú rokovania o novej koaličnej vláde.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina