Korupcia, riziko, ale aj príležitosti. Bankár takto vidí Ukrajinu

Ukrajina je ako silný motor, ktorému chýba akumulátor, a tak nemôže naštartovať, tvrdí Serhij Suščev, riaditeľ kyjevskej banky Arkada.

30.10.2014 10:34
debata (1)

Finančný ústav Arkada patrí podľa rebríčka portálu banker.ua medzi päťdesiatku najväčších bánk v krajine a zameriava sa na stavebníctvo.

Parlamentné voľby, ktoré sa v nedeľu skončili víťazstvom proeurópskych síl, vyvolali nádeje na naštartovanie reforiem a zásadnú zmenu skorumpovaného politického systému, aby krajina mohla podľa plánu prezidenta Petra Porošenka v roku 2020 podať prihlášku do Európskej únie. Suščev je v nádejach na rýchlu zmenu pomerov opatrnejší.

„Naša ekonomika sa rozkladá už 20 rokov. Všetko je nastavené na korupciu,“ vykladá Suščev. Poukazuje na spletitosť daňového systému, ktorý vytvára nepreberné množstvo príležitostí na neplatenie daní, dávanie a branie úplatkov a neférovú ​​konkurenciu pod strechou politickej protekcie. Jasné a priezračné pravidlá ešte nefungujú, a tak nečudo, že normálne je podnikať bez zisku, s nulou alebo miernou stratou.

„Ale kradnúť sa predsa má zo zisku, a nie z obratu. U nás je to naopak. Na Kryme za Ukrajiny bolo všetko zadarmo a polostrov bol chudobný. Preto to tak s ním dopadlo,“ dodáva v narážke na marcovú anexiu poloostrova Ruskom, podporenú väčšinou miestnych Rusov. „Hlasovali nie pre Rusko, ale proti tomu, čo sa dialo za Ukrajiny,“ usudzuje.

Na polostrove Suščevovi už vyvlastnili vinársky podnik, miestne elity si vraj robia aj zálusk na rekreačné stredisko. Ozbrojencov so samopalmi, ktorí sa mu pokúšali zabaviť majetok, zažil svojho času aj na Ukrajine, ale na súdoch vyhral, a tak si ťažkú ​​hlavu nerobí a hovorí o medzinárodných súdoch, keď dôjde na najhoršie.

„Naša krajina je vlastne kolóniou vlastného štátu, ktorý ju vykorisťuje,“ myslí si. „V Európe predsa nie je zvykom podplácať svojho nadriadeného. Tu je to bežné,“ hovorí o pomeroch v štátnej správe či v dopravnej polícii.

Siaha po príklade z odboru. V Kyjeve, kde Arkada práve stavia nové sídlisko so sociálnymi bytmi s cenou metra obytnej plochy 800 dolárov je vraj zvykom, že z každého metra sa odvádza po päť dolárov každému zo štyroch štátnych úradov, ktorý má čo povedať ku stavbe. Výhodnejšie je zaplatiť, než naraziť na problémy, ktoré sa inak nevyriešia. Jeden z úradov teraz riadi dvadsaťšesťročný syn vysoko postaveného štátneho predstaviteľa.

„Je to verejné tajomstvo, ale nikto s tým nič nerobí,“ tvrdí bankár. Petro Porošenko, ešte než sa stal prezidentom, vraj mal v Kyjeve tiež stavebné projekty, takže by mohol vedieť o týchto pomeroch, ale náprava zatiaľ neprišla.

Bankár z okna svojej pracovne v centre Kyjeva ukazuje na ulicu, kde počas februárových potýčok medzi protivládnymi demonštrantami a policajtmi vernými neskôr zvrhnutému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi zahynuli traja ľudia. „Sám som chodil každý deň na Majdan. Ale nič sa nezmenilo a ľudia sú rozčarovaní,“ hovorí. „Tento parlament nie je nadlho. Dával som mu tri roky, teraz skôr poldruha,“ predpovedá.

Sotva sa dá čakať efektívne rozhodovanie o miliónoch zo štátnej kasy od poslancov, ktorí si tak dlho z „číreho populizmu“ znižovali oficiálne platy, že sa dostali pod sumu, za ktorú sa dá v Kyjeve žiť – a do práce jazdia v limuzínach. A o to viac sú náchylní ku korupcii.

„Problém v našej politike tkvie v tom, že nikto nebojuje o moc, ale o peniaze. Nie je tajomstvo, že sa pred voľbami predávali voliteľná miesta na kandidátkach za milióny dolárov,“ podotýka.

V novej snemovni má byť šesť alebo sedem strán, ale ani jedna nemá jasnú ideológiu, stojí a padá so svojím vodcom, a to neveští pre budúcnosť novej vlády nič dobré. Najmä, ak sa dá počítať na východe krajiny s obnovením útokov proruských separatistov.

„Bojíme sa tomu hovoriť vojna, ale vojna to je,“ dodáva.

Potrebuje Ukrajina nejakú obdobu Marshallovho plánu, ktorý prílivom americkej pomoci dokázal povojnovú západnú Európu znovu postaviť na nohy? „V porovnaní s Gréckom sú doterajšie úvery pre Ukrajinu vlastne celkom malé. Ale je problém ich efektívne riadiť,“ hovorí.

„Dúfam, že konečne niekto pochopí, že potrebujeme normálne kádre, a nie populistov, ktorí 20 rokov len sľubujú, že bude lepšie, ale nič pre to neurobia. Ukrajina má obrovský potenciál, ale chýba jej efektívne vedenie. Je ako silný motor, ktorému chýba akumulátor, aby sa dal naštartovať. Na Ukrajine sú pre investorov väčšie riziká ako inde, ale aj zisk je úmerne väčší,“ zdôraznil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina