Ukrajinská ekonomika klesla o 5,1 percenta

Ukrajinská ekonomika v treťom štvrťroku medziročne klesla o 5,1 percenta, a prehĺbila tak pokles z 4,6 percenta v druhom kvartáli. Oznámil to ukrajinský štatistický úrad.

30.10.2014 14:19
debata (9)

Ukrajinská ekonomika sa stretáva s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a marcovej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

V minulom treťom štvrťroku klesol ukrajinský hrubý domáci produkt medziročne o 1,2 percenta. Tohtoročný ozbrojený konflikt medzi vládnymi vojakmi a separatistami na východe krajiny ale poškodil tamojší priemysel. Ukrajina je navyše už štvrtý mesiac bez ruského plynu.

Moskva s Kyjevom sa síce dohodli na cene, Rusko ale požaduje záruky za ukrajinské platby od EÚ, ktorá je sprostredkovateľom rozhovorov. Ukrajina navyše Rusku dlhuje za staré dodávky, a to takmer päť miliárd dolárov.

Medzinárodný menový fond (MMF) v apríli schválil dvojročný program hospodárskej pomoci vo výške 17 miliárd dolárov pre Ukrajinu, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps tamojšej ekonomiky. Brusel minulý týždeň oznámil, že Kyjev požiadal o novú pôžičku vo výške dvoch miliárd eur, a spoločne s MMF vraj novú žiadosť zváži. Podľa skorších špekulácií ukrajinskej tlače má práve táto čiastka pomôcť pokryť platby za dodávky ruského plynu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina