Štát zaťaží firmy, peniaze presunie na platy

Sumu vyše 250 miliónov eur získa štát na budúci rok na daňových zmenách pre firmy. Balík úprav daní z príjmu, ktorým sa sčasti bojuje proti daňovým únikom, ale tiež sa ním viac zaťažujú všetky firmy, vo štvrtok schválili v parlamente poslanci Smeru. Vláda na jednej strane firmy zaťaží, na druhej strane však väčšinu zo získaných peňazí presunie v ich prospech.

31.10.2014 08:00
debata (5)

Takmer 200 miliónov eur by malo ísť na odvodovú reformu a súbeh dávok a platu pre pôvodne dlhodobo nezamestnaných. Firmy budú môcť vďaka zníženiu odvodov zvýšiť zamestnancom čistú minimálnu mzdu z 307 eur na 339 eur mesačne bez toho, aby sa to podnikov finančne dotklo. Motivácia pracovať by sa tak mala zvýšiť.

zväčšiť
ekonomika, balíček opatrení, graf

Fabriky reformu odvodov privítali, na druhej strane však kritizujú zmeny v daniach z príjmov. Vláda zavádza 48-tisícový daňový limit na cenu firemného auta, zdvojnásobuje dĺžku odpisov pri nevýrobných budovách či rozširuje povinnosť používať registračnú pokladnicu pre viaceré druhy podnikania. „Ak vyberieme na hociktorej dani viac peňazí, neznamená to, že zvyšujeme daňové zaťaženie. Snažíme sa o spravodlivejšie rozloženie tohto zaťaženia. Žijeme v prostredí, kde je zvykom obchádzať daňové zákony,“ povedal včera v parlamente minister financií Peter Kažimír.

Po novom budú mať podnikatelia obmedzenú aj výšku úrokov platenú z úverov a pôžičiek, ktorú poskytnú spriaznenej slovenskej či zahraničnej firme. Umelé prevody v rámci spriaznených firiem na zníženie zdaniteľného zisku by sa tak mali obmedziť. Od januára takisto daniari neuznajú podnikateľom alkohol (okrem vína), či tabakové výrobky ako marketingový predmet.

Minister financií Kažimír chce takisto viac peňazí od farmaceutických firiem. Príjmy lekárov a zdravotníckych zariadení z peňažných a nepeňažných plnení od farmaceutických firiem budú podliehať priamemu zdaneniu pri výplate formou zrážkovej dane vo výške 19 percent.

Ekonómovia však tvrdia, že podnikatelia si budú chcieť straty vykompenzovať inde. „Časť zmien v novele zákona o dani z príjmov vnímam pozitívne. Je očividné, že vláda sa snaží bojovať proti daňovým únikom a zvyšovať tak daňové výnosy. Na druhej strane, tieto opatrenia priamo zasiahnu podnikateľov, a teda nepriamo môžu mať vplyv aj na širšie obyvateľstvo, napríklad premietnutím zaplatenia vyšších daní do cien za tovary a služby,“ zhodnotil ekonóm Masarykovej univerzity v Brne Igor Kiss.

Sporné odpisovanie majetku

Od budúceho roka sa podnikateľom dvojnásobne predĺži odpisovanie nevýrobných nehnuteľností na 40 rokov. Opozícia vyčíta vláde v tomto prípade retroaktivitu, oslabovanie udržateľnosti verejných financií aj príliš veľkú zmenu v odpisovaní budov, ktorá podnikateľom nabúra finančné plány. "Chcem vyzbierať 30 podpisov od opozičných poslancov a podať podanie na Ústavný súd práve kvôli retroaktivite,“ vyhlásil poslanec Jozef Kollár (nezávislý).

Toto opatrenie by malo do štátneho rozpočtu priniesť v budúcom roku takmer 70 miliónov eur. „Veď malí živnostníci a podnikatelia, ktorí si postavili budovy, ich nestihnú za 40 rokov ani odpísať,“ dodal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Vláda v niečom predsa po tlaku podnikateľských združení a opozičných poslancov ustúpila. Podnikatelia, ktorí využívajú napríklad firemný počítač aj na osobnú potrebu, si ho budú môcť odpisovať z daní podľa súčasných pravidiel aj po Novom roku. Pôvodne minister Kažimír navrhoval, aby pri majetku, ktorý môžu podnikatelia využívať okrem podnikania aj na osobnú potrebu, daniari za daňový výdavok uznali od Nového roka len 80 percent z kúpnej ceny. Prax niekoľkých televízorov či kosačiek napísaných na firmu sa tak mala obmedziť.

„Samozrejme, podnikatelia sa snažia v rámci daňovej optimalizácie využiť všetko, čím si môžu znížiť základ dane, preto by im plánované zmeny optimalizáciu "trochu“ zhoršili. Mali sme obavy aj z možnej svojvoľnej úvahy kontrolórov pri daňovej kontrole. Nikde nebolo  jasne definované, ako a na základe čoho by kontrolóri postupovali," povedala hovorkyňa Klubu 500, ktorý združuje najväčších podnikateľov na Slovensku.

Zmena, ktorú chcel rezort financií zaviesť, totiž neupravovala spôsob preukázania využívania daného dlhodobého hmotného majetku. Pre daňovníkov by tak bolo náročné, či a aké dôkazy by si boli schopní zabezpečiť. Pra­vidlo odpisovania bude preto vo všeobecnosti platiť tak ako doteraz. Bude na podnikateľovi, aby zohľadnil mieru využívania firemného majetku na súkromné účely, a podľa toho aj jeho započítanie do nákladov. Daniari to však budú kontrolovať dôkladnejšie ako doteraz.

„Určite podnikatelia, ktorí si odpíšu z daní 100 percent v prípade počítačov, nábytku či iných predmetov, budú viac kontrolovaní zo strany Finančnej správy,“ povedal predseda finančného výrobu parlamentu Daniel Duchoň (Smer).  

Od Nového roka by však mali podnikatelia menej kupovať drahé autá. Ak si kúpia auto drahšie ako 48–tisíc eur, nebudú si ho môcť naplno daňovo odpísať. „Odpisovanie áut sa nedotkne normálnych  podnikateľov. Iba tých, čo úmyselne vykazujú stratu,“ tvrdí poslanec Ladislav Kamenický (Smer). „Vláda tiež negeneruje zisk, dlhodobo hospodári v strate, nech rovnako pristúpi k limitu na autá,“ oponovala poslankyňa Jana Kiššová (SaS).

Rezort financií už avizoval, že tak chce urobiť, no pravdepodobne to navrhne až na novembrovej schôdzi parlamentu. „Zákon o dani z príjmov reguluje podnikateľov na daňové účely. Limitovanie výdavkov na kúpu osobných automobilov v rámci štátnej správy preto nemôže byť predmetom úpravy tohto zákona. Opatrenie, ktorým sa stanoví limit na obstaranie áut pre štát, bude zapracované v rámci legislatívneho procesu do zákona, ktorý je v gescii MF SR a upravuje oblasť financovania verejnej správy,“ odkázalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Odpočítať sa bude dať iba víno

Včera v rámci zákona o dani z príjmu takisto prešlo, že v novom roku už daniari neuznajú alkohol či tabakové výrobky ako marketingový predmet. Dnes si firmy môžu uplatniť ako daňový výdavok najviac  17 eur za kus, napríklad za fľašu vína s etiketou firmy. Práve víno bude jedinou položkou v rámci alkoholu, ktorú si podnikatelia ako marketingový predmet budú môcť uznať. So zmenou prišiel v rámci pozmeňovacieho návrhu Vlastislav Petráš (Smer). „Ide o spresnenie možnosti uplatnenia reklamných predmetov do daňových výdavkov. Víno bude naďalej  ako reklamný predmet u daňovníka, ktorý sa nezaoberá výrobou vína, iba do výšky päť percent zo základu dane,“ povedal Petráš.

„Takáto forma prezentácie firmy, respektíve odvďačenia sa klientom, je veľmi rozšírená. Posilňuje povedomie firmy u cieľového zákazníka práve tým, že fľaša vína alebo iného alkoholu býva vďačným darčekom, a povedzme si úprimne, aj najjednoduchším, bez zbytočného rozmýšľania,“ tvrdí marketingová špecialistka Eva Sérová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #Peter Kažimír #Smer #daňové podvody