Gazprom dodá Ukrajine plyn do 48 hodín po prvej platbe

Dodávky ruského plynu Ukrajine budú obnovené do 48 hodín od zaplatenia 1,45 miliardy dolárov prvej časti dlhu Kyjeva a platby vopred za surovinu do konca roka.

31.10.2014 11:22
debata (4)

Podľa agentúry TASS to vyhlásil šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v súvislosti so štvrtkovou trojstrannou plynovou dohodou Ruska, Ukrajiny a Európskej únie.

Ruská vláda by mala ešte v piatok schváliť uznesenie, ktorým potvrdí stodolárovú zľavu pre Kyjev z ceny za 1000 kubíkov plynu. Zľava je súčasťou dohody z Bruselu a zmluvnú cenu energetickej suroviny pre zimné obdobie tak zníži na 385 dolárov.

Ukrajinci ale v skutočnosti zaplatia menej vzhľadom na pokles ceny ropy, ktorá má vplyv na tvorbu ceny plynu. Do konca roka to bude 378 dolárov za tisíc kubíkov, a v prvom štvrťroku budúceho roka 365 dolárov.

„Počas dvoch dní od splnenia podmienok dohody podpísanej 30. októbra, budú dodávky obnovené,“ ubezepčil Miller podľa agentúry TASS.

Šéf Gazpromu tiež prezradil, že Ukrajina nevylučuje možnosť zvýšenia objemu nákupu plynu do konca roka nad štyri miliardy kubíkov dohovorené v „zimnom balíčku“. Ukrajinská strana vraj v kuloároch rokovaní hovorila až o siedmich miliardách kubíkov.

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov v piatkovom vyhlásení označil dohodu za kompromis, ktorým ruská plynárenská spoločnosť prejavila „dostatočnú pružnosť v záujme dosiahnutia dohody“.

„Gazprom pre Európu bol a vždy bude spoľahlivým dodávateľom plynu,“ zdôraznil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina