Obce dostali limit na dane

Samosprávy dostanú od decembra tohto roka limit pri určovaní sadzby daní z ornej a lesnej pôdy.

31.10.2014 14:00
debata

Rozhodli o tom poslanci na štvrtkovom zasadnutí parlamentu. Obce si po novom budú môcť stanoviť sadzbu dane za ornú pôdu maximálne do výšky 1,25 percenta, v prípade lesnej pôdy do výšky 2,5 percenta.

Poslanci pôvodne aj pre lesnú pôdu dali limit 1,25 percenta, neskôr si však uvedomili, že by tým veľa obcí odstrihli od takmer jediného zdroja príjmu.

Predkladateľ návrhu poslanec Ľubomír Petrák (Smer) ešte minulý týždeň neúspešne posunul túto novelu v rámci zákona o motorových vozidlách, ktorej schvaľovanie sa presunulo až na termín po novembrových komunálnych voľbách. V poslednej chvíli ho tak presadil v rámci štvrtkového schvaľovania novely zákona o dani z príjmov. Stihnúť chcel totiž prvý december, teda termín, keď má zákon vstúpiť do platnosti. Teraz zákon čaká na podpis prezidenta.

Petrák tvrdí, že limit na ornú pôdu zasiahne z takmer tritisíc obcí na Slovensku „iba“ 110. Pritom 78 obcí bude mať výpadok na dani z ornej pôdy menší ako dvetisíc eur ročne. Stanovený limit v prípade lesnej pôdy postihne 33 obcí, desať z nich príde kvôli nižšej dani v rozpočte o viac ako desaťtisíc eur ročne.

Viaceré podhorské obce na strednom Slovensku s malým počtom obyvateľov však tvrdia, že zmeny budú pre ne stále likvidačné.

„Je to veľmi zlá informácia pre našu obec. Som rád, že sa po mediálnom tlaku podarilo aspoň zvýšiť výšku percentuálnej sadzby v prípade lesnej pôdy, ktorá nám však nepomôže, iba čiastočne vyrieši výpadok. Ak bude dlhá zima a nadmerné množstvo snehu, ako aj dlhé vykurovacie obdobie, toto nás položí na dno. Páni poslanci parlamentu si na nás spomenú na jar 2016, keď budú parlamentné voľby, že aj v týchto zákonom postihnutých malých obciach žijú občania Slovenska,“ sťažuje sa starosta obce Motyčky Maroš Lacko.

V spomínanej obci Motyčky práve daň z lesnej pôdy predstavuje väčšinu z celkových príjmov.

Parlament zároveň vo štvrtok schválil zvýšenie podielových daní pre samosprávy. Od budúceho roka sa majú zvýšiť zo súčasných 67 na 68,5 percenta, čo obciam prinesie 64,5 milióna eur. Súčasná vláda tvrdí, že je pripravená prijať rozhodnutia, ktoré zabezpečia postupné zvyšovanie podielu z dane z príjmu fyzických osôb v rokoch 2015 a 2016 tak, aby k 1. januáru 2016 bol tento podiel opätovne 70,3 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pôda #obec