Taliani a Francúzi nešetria, pokutovaní však nebudú

Európska komisia nebude pokutovať členské krajiny, napríklad Taliansko a Francúzsko, ktoré v tomto roku nesplnia dohodnuté rozpočtové ciele.

01.11.2014 10:46
debata (1)

Podľa agentúry Reuters to počas týždňa povedal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Jyrki Katainen. V utorok komisia predbežne schválila rozpočty Francúzska a Talianska na budúci rok po tom, čo krajiny sľúbili dodatočné opatrenia na zníženie rozpočtových deficitov. Uviedla tiež, že podľa doterajších zistení rozpočtové plány na budúci rok u žiadneho z členských štátov eurozóny neporušujú pravidlá EÚ natoľko, aby ich bolo potrebné odmietnuť.

„Chcem zdôrazniť, že to neznamená, že všetky rozpočtové plány budú nevyhnutne uznané za plne vyhovujúce Paktu stability a rastu,“ vyhlásil Katainen.

Eurokomisár už v utorok upozornil, že budúci mesiac bude podrobná analýza rozpočtových plánov na budúci rok pokračovať a vyjadrí sa k nim nová Európska komisia, ktorá sa ujíma funkcie od soboty.

Terajšia komisia minulý týždeň vyzvala Francúzsko a Taliansko, aby vysvetlili, prečo návrhy ich rozpočtov na budúci rok nespĺňajú dohodnuté ciele. Vlády oboch krajín preto v pondelok sľúbili dodatočné úsporné opatrenia. Taliansky deficit by mal v ich dôsledku klesnúť o zhruba 4,5 miliardy eur a francúzsky defi cit by sa mal znížiť o 3,6 až 3,7 miliardy eur. Katainen bude pôsobiť aj v novej Európskej komisii, a to ako jej podpredseda a komisár pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschop­nosť.

Taliansko v utorok znížilo cieľovú hodnotu rozpočtového deficitu na rok 2015 na hodnotu 2,6 % hrubého domáceho produktu z pôvodných 2,9 % HDP. Talianska vláda pritom pôvodne 1. októbra zvýšila cieľ v oblasti defi citu na rok 2015 na 2,9 % HDP z hodnoty 1,8 % HDP. Kancelária vlády vo svojom stanovisku uviedla, že „štruktúra“ rozpočtu ostáva nezmenená a cieľom rozpočtu je naďalej „prispieť k rastu formou podpory celkového dopytu a konkurencieschop­nosti“.

Opatrenia, akými sa nižší schodok má dosiahnuť, však nie sú jasné a analytici sú skeptickí v tom, či krajina dokáže šetriť. Francúzsky minister financií konštatoval, že dodatočné úspory budú výsledkom menších príspevkov do rozpočtu Európskej únie, ako sa očakávalo. Dodatočné príjmy majú byť aj výsledkom opatrení proti daňovým podvodom a ukončenia celej škály daňových úľav pre niektoré fi rmy. Dodatočné opatrenia by mali Francúzsku umožniť dosiahnuť zníženie štrukturálneho defi citu o viac ako 0,5 % hrubého domáceho produktu.

Deficity nad troma percentami a chýbajúce reformy v minulosti zvýšili dlhy vyspelých krajín eurozóny, ktoré v priemere dosahujú vyše 90 percent výkonu ekonomiky. Vysoké dlhy v minulých rokoch spustili dlhovú krízu v eurozóne, ktorá takmer položila spoločnú menu euro. Štáty eurozóny napokon vytvorením eurovalu získali čas na reformy pre štáty ako Grécko, Portugalsko či Írsko. Obavy, že sa dosahy dlhovej krízy na trhy vrátia a prinesú opäť recesiu spojenú s prepúšťaním, však zostali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #deficit #Francúzsko