Spokojnosť s ekonomikou? Je malá u Čechov i Slovákov

Približne 45 percent Čechov považuje ekonomickú situáciu svojej krajiny za zlú. Poliaci sú optimistickejší, naopak Maďari a Slováci sú pri hodnotení hospodárstva svojej krajiny pesimistickejší než obyvatelia Česka.

01.11.2014 21:00
debata (3)

Ukázali to prieskumy, ktoré od júna do augusta vykonali miestne agentúry pre výskum verejnej mienky. V Česku to bolo Centrum pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktoré tieto výsledky poskytlo.

Vo všetkých štyroch krajinách prevažujú tí, ktorí označujú ekonomickú situáciu za zlú alebo veľmi zlú nad ľuďmi, ktorí ju vnímajú ako dobrú alebo veľmi dobrú. Z prieskumov ďalej vyplýva, že Česi, Slováci a Poliaci vidia ekonomickú situáciu svojej krajiny v lepšom svetle ako pri obdobnom prieskume na začiatku roka. U Maďarov výrazný názorový posun nenastal.

Za veľmi dobrú neoznačil ekonomickú situáciu skoro nikto z opýtaných, respektíve v ČR a Maďarsku bol podiel takto odpovedajúcich ľudí jedno percento, v Poľsku a na Slovenskú to nebolo ani percento.

Ekonomickú situáciu svojej krajiny považuje za dobrú v Česku 14 percent respondentov, na Slovensku desať, v Poľsku 25 a v Maďarsku osem. Za veľmi zlý označilo hospodársky stav svojej krajiny 14 percent Slovákov, osem percent Čechov, štyri percentá Poliakov a sedem percent Maďarov. Nie za veľmi zlú, ale za zlú považuje ekonomickú situáciu svojej krajiny 37 percent Čechov, 43 percent Slovákov, 38 percent Maďarov a 28 percent Poliakov.

Ľudia tiež mohli odpovedať, že nevedia, ako ekonomický stav svojej krajiny hodnotiť, takých odpovedí nebolo viac ako päť percent. Naopak, veľkú a okrem Slovenska všade najväčšiu skupinu tvoria ľudia, ktorí si myslia, že situácia v ich krajine nie je „ani dobrá, ani zlá“. V Česku to tak klasifikuje 38 percent opýtaných, v Poľsku 39 percent, v Maďarsku 43 percent a na Slovensku 32 percent.

V prieskume ľudia hodnotili aj materiálne podmienky a očakávaný vývoj svojich domácností a bola im položená otázka aj na vyhliadky ekonomiky svojej krajiny. Ankety ukázali napríklad to, že v Česku celkovo dve pätiny ľudí považujú materiálne podmienky domácnosti za veľmi dobré alebo dobré, čo je len o niečo menej ako v Poľsku a viac ako v Maďarsku a na Slovensku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko