Benzín v USA je lacnejší ako mlieko, opäť pod tri USD za galón

Po štyroch rokoch sa priemerná cena benzínu v USA vrátila pod tri doláre za galón (0,63 eura za liter). Uveličení Američania si fotografujú cenovky.

02.11.2014 09:00
benzín, USA, palivo Foto: ,
V USA po štyroch rokoch klesla priemerná cena benzínu pod tri doláre za galón.
debata (76)

Priemerná cena benzínu v Spojených štátoch v sobotu prvýkrát za posledné štyri roky klesla pod tri doláre za galón. Vyplýva to podľa agentúry AP z údajov motoristickej organizácie AAA.

Jeden galón je približne 3,8 litra. Tri doláre za galón je v prepočte 0,79 dolára za liter, čo je 0,63 eura. Na Slovensku je teraz priemerná cenu benzínu Natural 95 podľa Štatistického úradu SR 1,445 eura za liter.

Priemerná cena benzínu v USA počas októbra klesla o 33 centov na rovné tri doláre za galón. V sobotu potom zostúpila na 2,995 dolára za galón. Pre Američanov boli cenovky na čerpacích staniciach začínajúcich číslicou dve natoľko nezvyčajné, že si ich mnohí fotografovali.

„Je to senzačné,“ uviedol k poklesu cien benzínu analytik Tom Kloz zo spoločnosti Oil Price Information Service. „Som trochu šokovaný,“ dodal.

Keď sa priemerná cena benzínu v USA v decembri 2010 prehupla cez tri doláre za barel, nemali vodiči istotu, že sa niekedy pod túto hranicu opäť vráti. Globálny dopyt po rope a benzíne totiž bol v tej dobe kvôli rozvoju automobilizmu v menej vyspelých krajinách na vzostupe a na Blízkom východe, ktorý je významným dodávateľom ropy, sa schyľovalo k nepokojom.

Teraz však dopyt rastie pomalšie, než sa predpokladalo, produkcia ropy sa zvyšuje vďaka rozmachu ťažby z bridlicových ložísk a Blízky východ pokračuje v dodávkach suroviny na trh, píše AP.

„Nespomínam si, kedy som naposledy zaplatila menej ako 30 dolárov za natankovanie desiatich galónov,“ uviedol Trisha Penaová z amerického štátu Tennessee, ktorá na čerpacej stánkoch natankovala benzín s cenou 2,57 dolára za galón. Podobne ako veľa ďalších Američanov si odfotografovala cenovku. Fotografiu potom zdieľala na internete.

Pokles ceny benzínu z vlaňajšieho celoročného priemeru 3,51 dolára za galón podľa AP prináša typickej americkej domácnosti úsporu okolo 50 dolárov mesačne.

Agentúra AP tiež upozorňuje, že benzín je teraz v Spojených štátoch znovu lacnejší ako mlieko, ktorého priemerná cena v septembri bola 3,73 dolára za galón. Celoročná priemerná cena mlieka by tak tento rok prvýkrát od roku 2011 mohla prekonať celoročnú priemernú cenu benzínu.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá