Maďarom zostal špekulatívny rating, ale s lepším výhľadom

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zlepšila výhľad úverového ratingu Maďarska na "stabilný" z doterajšieho hodnotenia "negatívny", ktorým naznačovala možnosť zhoršenia známky.

08.11.2014 09:50
debata (1)

Agentúra to odôvodnila stabilizáciou ekonomiky a zrýchlením hospodárskeho rastu po rokoch veľmi slabého výkonu.

Moody's však ponechala známku úverovej bonity maďarského štátu na špekulatívnej úrovni Ba1. Maďarsko je najzadlženejšou krajinou strednej Európy, čo dlhodobo podkopáva jeho pozíciu u investorov.

Moody's očakáva, že maďarská ekonomika bude v nasledujúcich rokoch rásť priemerným tempom 2,2 percenta a rast bude mať široké základy. To krajine pomôže prekonať vplyvy nepriaznivého vývoja v Európskej únii a v Rusku.

Maďarská ekonomika vzrástla v druhom štvrťroku medziročne o 3,9 percenta, a zaznamenala tak svoj najsilnejší výkon za viac ako osem rokov. Maďarsko bolo druhý štvrťrok za sebou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou z krajín višegrádskej štvorky a jednou z najvýkonnejších ekonomík aj v celej Európskej únii.

Maďarsko bolo od globálnej finančnej krízy dlho v hlbokom útlme a ešte v prvom štvrťroku minulého roka jeho hrubý domáci produkt klesol o 0,9 percenta. Za celý minulý rok však maďarská ekonomika vzrástla o 1,1 percenta.

Úverový rating investorom ukazuje, aká je pravdepodobnosť splácanie úverov hodnotenou krajinou alebo firmou. Zlepšenie ratingu môže príslušnému dlžníkovi znížiť náklady na nové úvery.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko