Nová generácia spúšťa písomnú petíciu proti vlakom zadarmo

Vládny návrh umožniť dôchodcom a študentom cestovať vlakmi zadarmo je nezodpovedný populizmus. Vyhlásili to v pondelok na demonštrácii proti tomuto opatreniu pred bratislavskou Hlavnou stanicou zástupcovia občianskeho združenia Nová generácia.

10.11.2014 13:07
debata (75)

Zároveň oznámili, že spustili petičnú akciu, ktorou môžu občania po celom Slovensku vyjadriť nesúhlas s vládnou iniciatívou. Podľa zástupcov združenia sa im v priebehu týždňa pomocou internetovej verzie petície proti vlakom zadarmo podarilo vyzbierať skoro 22-tisíc podpisov.

„Po minulotýždňovej vysokej podpore na internete sme sa rozhodli zorganizovať aj písomnú petíciu,“ povedal predseda občianskeho združenia Tomáš Smutný. „Rozhodli sme sa tak preto, aby sme nastavili vláde Smeru zrkadlo a aby sme ukázali, že mladí ľudia odmietajú nezodpovednosť a populizmus a nedajú sa kúpiť 50-ročnými vlakmi.“ Zástupcovia združenia držali na zhromaždení transparenty s nápismi: „Dosť bolo populizmu“, „Stop vlakom zadarmo“, „Nechcem vlaky zadarmo – nechcem cestovať domov ako dobytok“ alebo „Radšej nové IC-čko ako drahé CT-čko“. Aktivistov prišlo na zhromaždenie podporiť približne 30 študentov.

Smutný: Na vlaky si zarobíme, ak budú príležitosti

Podľa Smutného by vláda pomohla študentom viac, keby zrušila odvody z dohôd, ktoré sú nútení platiť študenti, ktorí popri štúdiu pracujú. „Momentálne to totiž vyzerá, že Robert Fico študentom viacej berie, ako dáva,“ povedal Smutný. Premiér by sa podľa Novej Generácie mal tiež zamerať na pomoc študentom pri získavaní praxe počas štúdia a zlepšiť podnikateľské prostredie, aby mali absolventi viac možností zamestnať sa. „Sme dosť šikovní na to, aby sme si na cestovné zarobili, len musíme mať príležitosť,“ dodal Smutný. Internetovú verziu petície podľa neho môžu záujemcovia nájsť na stránke združenia.

Cestovanie vlakom zdarma schválila vláda v októbri v rámci Finančného, sociálneho a ekonomického balíčka. Na rokovanie ho predložil minister dopravy Ján Počiatek. Cestovanie zadarmo sa má vzťahovať na deti do 15 rokov, študentov do 26 rokov, ďalej na ľudí, ktorí dovŕšili 62 rokov a na poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. Zadarmo budú môcť títo ľudia cestovať vlakmi druhej triedy na vnútroštátnych linkách spoločností Železničná spoločnosť Slovensko a RegioJet. Náklady na toto opatrenie štát vyčíslil na 13 miliónov eur. Opatrenie vlády už kritizovali opozičné politické strany. Podľa nich chce vláda Roberta Fica týmto krokom prekryť zvyšovanie daní. Takisto podľa nich opatrenie diskriminuje ľudí, ktorí bývajú v obciach, ktoré železničné spojenie nemajú. Opatrenie podľa opozície tiež povedie k zvýšeniu cestovného v autobusoch, keďže dopravcovia budú potrebovať vykryť straty, ktoré im vzniknú odlevom cestujúcich do vlakov. Cestovanie vlakom zdarma začne platiť 17. novembra.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #nová generácia #petícia #bezplatné vlaky