Orbán chce azerbajdžanský plyn, vyzval úniu na prepojenie potrubí

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok vyzval štáty Európskej únie, aby vybudovali potrubie, ktoré by priviedlo azerbajdžanský plyn až do strednej Európy.

11.11.2014 14:53
debata (5)

Informovala o tom agentúra MTI. Doterajšie dohody pritom počítajú len s napojením južnej Európy. Výroky súvisia s utorňajšou štátnou návštevou azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva v Budapešti. Politici pri tej príležitosti podpísali zmluvu o strategickom partnerstve oboch štátov.

Podľa Orbána je privedenie plynu z Azerbajdžanu do strednej Európy v záujme Maďarska i celej únie. K tomu je však podľa neho potrebné prepojiť potrubné sústavy jednotlivých členských krajín. To by malo byť prvým krokom k vytvoreniu spoločného energetického trhu EÚ.

Maďarsko doteraz pokrýva väčšinu svojej spotreby plynu z Ruska, a to plynovodmi vedúcimi cez Ukrajinu. Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu u svojho severovýchodného suseda to ale považuje za ohrozenie svojej energetickej bezpečnosti. Orbán preto niekoľkokrát vyslovil podporu projektu South Stream, ktorý by mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby križoval ukrajinské územie. Európska únia má ale výhrady proti projektu, za ktorým stojí ruský plynárenský koncern Gazprom a ktorý by mal stáť 16 miliárd eur.

Autoritársky prezident Alijev tento rok v apríli navštívil aj Česko. Zúčastnil sa dvojdňového summitu k piatemu výročiu fungovania projektu Východného partnerstva Európskej únie. Český prezident Miloš Zeman by mal podľa azerbajdžanskej tlače doraziť na návštevu Baku v budúcom roku vo februári alebo marci. Kontakty európskych štátnikov s Alijevom dlhodobo kritizujú prenasledovaní príslušníci tamojšieho disentu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Azerbajdžan