Martin nepricválal na bielom, ale na zelenom koni

Slovensko, hoci sa už začala druhá dekáda novembra, je stále sýtozelenou krajinou. Na pasienkoch sa belejú stáda oviec, hoci obyčajne sú už na Demetera, teda 26. októbra, v maštaliach. Oziminy výborne odnožili a kto nezasial pšenicu, má ešte stále šancu. Namiesto sychravého počasia máme teplé dni akoby z konca septembra.

13.11.2014 07:30
debata (1)

V novembrom povetrí cítiť posledný dych babieho leta. Šnúra teplých dní trvá od utorka minulého týždňa. Odvtedy namerali meteorológovia na niektorej zo slovenských staníc teplotu, ktorá prekročila 19 alebo dokonca 20 stupňov Celzia.

„Takéto teplé dni sa v novembri síce vyskytujú, ale nanajvýš jeden–dva dni,“ hovorí klimatológ Pavol Faško a dodáva, že teplé sú nielen dni, ale aj noci. V utorok ráno v Prievidzi napríklad neklesla teplota pod 13 stupňov Celzia.

Teplé počasie vyhovuje všetkým – ľuďom, zvieratám aj rastlinám. Akoby sa celá príroda spamätávala z daždivého roka. Teplo si pochvaľujú napríklad chovatelia oviec. Na Slovensku sa chová 400–tisíc oviec a takmer všetky stáda sú ešte na paši,“ hovorí riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz Slavomír Reľovský.

„Zvyčajne pasieme ovce do konca novembra, ale pasienky o takomto čase bývajú už šedivé, bačovia hovoria, že ovce sa pasú na „mraznici“. Tohto roku sú však chvalabohu zelené a ovečky nemusíme kŕmiť senom, ktorého je vzhľadom na mokrú zelenú žatvu málo,“ objasnil situáciu chovateľov oviec predseda RD Hron v Slovenskej Ľupči Igor Nemčok.

Z tepla majú radosť aj vinohradníci. „Vinič po celý rok prenasledovali choroby a teraz sa môže vystrábiť z útrap, ktoré prežil,“ vraví rúbanský šľachtiteľ Ondrej Korpás starší. Na kroch už takmer nikde nevisia strapce, vinohradníci ich z obavy pred hnilobou obrali. Ak niekto uchoval hrozno zdravé, teplo posledných dní mu môže priniesť zaujímavú surovinu na víno. To však bude podľa Ondreja Korpása tohto roku skôr náhoda. Sám obral posledné hrozno na Dušičky a zriedkavá odroda Svojsen mu dala výbornú cukornatosť – 25 stupňov normalizovaného muštomeru.

V sadoch sa končí oberačka jabĺk. Ovocinári obrali poslednú zimnú odrodu Fuji, ktorú možno skladovať až do mája. „Dobre, že neprišli októbrové mrazy, pletivá ovocných stromov neboli ešte dostatočne vyzreté. Stromy nestratili listy, ešte stále prebieha transport živín do kmeňa aj koreňov,“ povedal Marián Varga, ovocinár zo spoločnosti Plantex Veselé.

Dobre povzchádzali aj porasty ozimín – pšenice, jačmeňa a repky. Pestovatelia, ktorí vysiali nenamorené osivo, by si však mali dať pozor na prenášačov viróz. Práve tým žičí teplé počasie. To povzbudilo aj rast rôznych burín. V čerstvo povzchádzaných porastoch ozimín je aj plno myších nôr. Preto šéf výskumu zo Selektu Bučany Tibor Roháčik odporúča už aj vzhľadom na tohtoročné veľké škody v obilninách, aby pestovatelia využili čas na ničenie hlodavcov. Musia však urýchlene požiadať o udelenie výnimky na použitie otravy proti hrabošom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba