Čierny scenár pre Mochovce. V hre je zastavenie dostavby

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec sa dostala do kritickej fázy. Po šiestich rokoch od obnovenia výstavby nie je isté, či sa bude pokračovať. Slovenské elektrárne majú podľa informácií Pravdy už pripravený záložný plán, že projekt sa postupne utlmí.

13.11.2014 20:00 , aktualizované: 14.11.2014 07:00
Mochovce, atómová elektráreň Foto: ,
Mochovciam hrozí, že dostavba tretieho a štvrtého bloku sa nedokončí.
debata (104)

Takúto možnosť majú pripravenú dokonca aj v písomnej podobe. Informáciu denníku Pravda potvrdilo aj ministerstvo hospodárstva, ktoré však tvrdí, že robí všetko pre to, aby sa čierny scenár neuskutočnil.

Či sa to podarí, je však stále otázne. Taliansky Enel síce pri privatizácii 66 percent akcií elektrární sľúbil, že Mochovce dostavia, za druhej Dzurindovej vlády však nebol o tom spísaný žiadny záväzný právny dokument. Problémom teraz je, že projekt sa predražuje a mešká a štát sa ako 34-percentný akcionár zdráha navýšiť rozpočet o 800 miliónov eur.

Prečítajte si komentár Martina Kováčika Ide do tuhého

Elektrárňam však už hlavní dodávatelia na Mochovciach avizujú, že bez peňazí sa práce postupne utlmia. Dodávatelia z Česka, Ruska, Francúzska aj Talianska totiž nemajú ako presvedčiť svoje banky, aby im uvoľnili ďalšie financie. Kľúčové bude mimoriadne valné zhromaždenie Slovenských elektrární 21. novembra, na ktorom sa má definitívne rozhodnúť o rozpočte a o ďalšom osude Mochoviec.

Môže ísť o ďalší míľnik pre Mochovce. Tie sa začali stavať ešte v roku 1987, následne bola výstavba v roku 1992 prerušená a obnovená až v roku 2008.

Jadrová elektráreň Mochovce

Elektráreň uskutočnila exkurziu na dostavbe 3. a 4. bloku 7. októbra 2014.

Fotogaléria
Jadrová elektráreň Mochovce.
Strojovňa s turbogenerátormi.
+15Jadrová elektráreň Mochovce.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že je štandardné, že Enel má písomne pripravenú možnosť, že sa práce na Mochovciach utlmia. Rezort podporuje dostavbu, ale zároveň žiada, aby mal štát projekt viac pod kontrolou, aby sa stále nepredražoval a nemeškal.

Pôvodne bol rozpočet v roku 2008 stanovený na 2,8 miliardy eur a nové Mochovce mali začať fungovať v roku 2012. Štát sa preto zdráha navýšiť posledný už navýšený rozpočet 3,8 miliardy eur o ďalších 800 miliónov eur, na 4,6 miliardy eur. Mochovce sa totiž stavajú aj na úkor dividend zo ziskov spoločnosti, teda nepriamo aj z verejných financií.

„Chceme mať väčšiu kontrolu nad projektom,“ reagovala vo štvrtok hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková. Podľa nej z 11 podmienok štátu bolo už desať splnených. Naznačila tak, že zastavenie dostavby by nemuselo byť na programe dňa.

„Bude sa o tom hlasovať na najbližšom valnom zhromaždení,“ dodala Žiaková. Ak by sa podľa nej rozpočet aj nenavýšil v celom rozsahu, je tu možnosť čiastočného navýšenia prostriedkov na dennej báze.

Dodávatelia na Mochovciach sú však z postupných krokov už nervózni a v prípade, že nedôjde k zvýšeniu rozpočtu, môžu podniknúť kroky, ktoré nebudú v prospech projektu. Rizikom z pohľadu dodávateľov totiž je aj to, že taliansky Enel aktuálne predáva svojich 66 percent akcií, a nie je jasné, či kupec bude naklonený Mochovce dokončiť. O to viac, že sa ukazuje, že nový tretí a štvrtý blok môžu v prvých rokov vyrábať elektrinu so stratou, keďže ceny elektriny na trhu sú príliš nízke a do nákladov Mochoviec budú spočiatku vstupovať značné odpisy celej investície.

Ponuky na kúpu 66 percent akcií Enelu v elektrárňach už predložili tri firmy a celkovo si informačné materiály pod podmienkou zachovania mlčanlivosti prevzalo viac ako päť investorov. Medzi nimi sú maďarský ropný a plynárenský koncern MOL, maďarská štátna elektroenergetická spoločnosť MVM, české firmy ČEZ a EPH a čínska China National Nuclear Corporation.

Maďarský MOL však podobne ako české firmy ČEZ a Energetický a průmyslový holding môže mať problém s tým, že súčasťou Slovenských elektrární je práve nedostavaný tretí a štvrtý blok Mochoviec. Investori žiadajú štát o záruky, že ak by Mochovce boli stratové, nebudú prerábať.

Vláda sa zatiaľ nevyjadrila, či na to pristúpi. Slovenská vláda zároveň zvažuje, že by podiel v elektrárňach kúpila späť, financie však na to v štátnej kase nie sú. Prioritou je preto pre kabinet zlepšiť si pozíciu terajšieho 34–percentného akcionára. Súťaž o kúpu 66 percent akcií by mala byť ukončená začiatkom roka 2015.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #jadrová elektráreň #Mochovce #Enel