Cena ropy Brent je po štyroch rokoch pod 80 dolármi za barel

Ceny ropy sa vo štvrtok prepadli o viac ako tri percentá a severomorská ropa Brent prvýkrát po štyroch rokoch zostúpila pod 80 dolárov za barel.

13.11.2014 21:48
debata (24)

Ropu zráža nadol prebytok na trhu a obavy z vývoja svetového dopytu. Pozornosť investorov sa teraz sústreďuje na blížiace sa zasadnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej hlavní predstavitelia sa naďalej vyhýbajú vyjadreniam, ktoré by podporili ceny.

Cena ropy Brent ku koncu obchodovania klesla o viac ako dva a pol dolára na 77,80 dolára za barel, čo bola jej najnižšia úroveň od septembra 2010. Americká ropa WTI sa prepadla o takmer tri doláre až na 74,25 USD, čo bolo tiež minimum za viac ako štyri roky.

K zlacneniu najprv prispeli slabé hospodárske údaje z Číny, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete po Spojených štátoch. Popoludní pokles prehĺbili údaje o raste zásob v kľúčovom ropnom prekladisku v USA a výrazný nárast zásob benzínu.

Za posledných päť mesiacov sa svetové ceny ropy kvôli dostatočnému zásobovanie trhu a obavám o hospodársky vývoj v Európe a v Ázii prepadli o zhruba 30 percent. „Nie je tu mnoho faktorov hovoriacich pre rast cien,“ povedal agentúre Reuters analytik Avtar Sandu zo spoločnosti Phillip Futures.

Ministri členských krajín OPEC budú 27. novembra vo Viedni rozhodovať o tom, či na pokles cien ropy zareagujú znížením ťažobného limitu. Saudská Arábia, ktorá je najsilnejším členom kartelu, však takýto krok zatiaľ nepodporila. To vedie k špekuláciám, že Rijád sa viac než nízkych cien obáva poklesu svojho podielu na trhu.

Dopyt po rope od kartelu OPEC je teraz pod tlakom kvôli rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. Kartel tento týždeň predpovedal, že budúci rok sa dopyt po jeho rope zníži na 29,2 milióna barelov denne, čo je takmer milión barelov pod súčasnou ťažbou.

Saudský ropný minister Alí Nuajmí vo štvrtok povedal, že „ceny ropy stanovuje trh“, čo podľa analytikov naznačuje, že Rijád nechá ceny ďalej klesať. Pre obmedzenie ťažby, ktoré by zastavilo prepad cien, sa zatiaľ z OPEC-u vyslovujú len Venezuela a Alžírsko, ktoré v karteli nemajú významnejší vplyv.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent