Maďari ovládnu aspoň 60 % svojich bánk, tvrdí Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán očakáva, že v domácich rukách skončí aspoň 60 % bankového sektora krajiny.

14.11.2014 18:03
debata (21)

V súčasnosti maďarské subjekty kontrolujú zhruba polovicu aktív domácich bánk. Možnosť, že z krajiny sa stiahnu ďalšie zahraničné banky, naznačili v poslednom čase viacerí maďarskí predstavitelia. Zahraničným vlastníkom maďarských bánk spôsobujú významné straty opatrenia maďarskej vlády, akými sú mimoriadny bankový odvod alebo program na pomoc domácnostiam s úvermi v cudzej mene.

„Môžem povedať, že v súčasnosti máme viac ako 50 % a je ľahko možné, že dosiahneme alebo prekročíme 60 %, takže budeme mať silný bankový systém v maďarských rukách,“ povedal Orbán pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió. Pre dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné, aby štát odkúpil „niekoľko“ bánk a následne ich ponúkol budúcim maďarským vlastníkom, napríklad prostredníctvom akciového trhu, dodal Orbán.

„Verím, že národná suverenita bez národného finančného systému neexistuje,“ zdôraznil maďarský premiér. Časový plán, dokedy chce vláda dosiahnuť zmenu vlastníckych pomerov, Orbán nespresnil.

Nemecká banka Bayern LB už tento rok oznámila, že štátu predá svoju maďarskú dcéru MKB. Zdroje agentúry Reuters blízke odvetviu uviedli, že odchod z Maďarska zvažujú rakúske skupiny Raiffeisen a Erste a talianska Intesa Sanpaolo. Všetky tri banky, ktoré majú významné zastúpenie aj na Slovensku, úvahy o možnom predaji maďarských aktív popreli.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #banky