Zisk Gazpromu zosekal slabý rubeľ aj ukrajinský dlh

Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom za tri štvrťroky klesol podľa ruských účtovných štandardov takmer o 92,3 percenta na 35,8 miliardy rubľov (609 miliónov eur).

15.11.2014 10:58
debata (5)

Firma uviedla, že za pokles môže vytvorenie rezerv na nedobytné pohľadávky (najmä pre ukrajinský dlh) a pokles rubľa.

Tržby za január až september vzrástli o 1,6 percenta na 2,86 miliardy rubľov. Gazprom musel od začiatku tohto roka vytvoriť rezervy kvôli úverom, ktoré neboli splatené v stanovenú dobu, v objeme 256,9 miliardy rubľov. Z toho Ukrajina dlhuje Gazpromu 179 miliárd rubľov. Gazpromu tiež vzrástli náklady pre pokles rubľa voči doláru a euru.

Agentúra RIA Novosti na svojich internetových stránkach upozornila, že Gazprom za šesť mesiacov vykázal zisk 154,9 miliardy rubľov. To znamená, že v samotnom treťom štvrťroku vykázal stratu približne 119 miliárd rubľov.

Dodávky plynu do Európy za január až september klesli o 3,6 percenta na 114,25 miliardy metrov kubických. Z toho dodávky do západnej Európy sa znížili o dve percentá a do strednej Európy o 9,5 percenta. Najväčšími odberateľmi ruského plynu zostali Nemecko, Turecko a Taliansko.

Podľa internetových stránok novajagazeta.ru Gazprom vo svojej správe opakovane spomenul vplyv sankcií EÚ a USA voči Rusku pre ukrajinskú krízu. Sankcie môžu znížiť podiel Gazpromu na trhu s plynom, uviedla spoločnosť. Vyjadril tiež obavy, že USA a EÚ môžu na Gazprom uvaliť nové sankcie. Súčasné sankcie sa týkajú zákazu financovania a poskytovania nových technológií a zariadení.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami plynu na svete. Podľa svojich internetových stránok sa na globálnych rezervách plynu podieľa 18 percentami a na celosvetovej ťažbe plynu 14 percentami. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Do Európskej únie dodáva približne tretinu plynu, ktorý región spotrebuje. Dodávky cez Ukrajinu potom tvoria zhruba polovicu týchto dodávok.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina