Rusi sa zbavujú rubľov, kupujú doláre

Rusi v októbri zvýšili podiel dolárov a ďalších cudzích mien vo svojich bankových vkladoch a znížili podiel rubľa. Vyplýva to z utorňajších údajov ruskej centrálnej banky. Prejavujú sa v tom obavy z tohtoročného prudkého oslabovania ruskej meny, uviedla agentúra Reuters.

18.11.2014 17:31
debata (112)

K 1. novembra dosahovala rubľová hodnota devízových vkladov v Rusku 3,86 bilióna rubľov (82,3 miliardy dolárov) v porovnani s 3,42 bilióna rubľov k 1. októbru. Bol to nárast o viac ako 12 percent a väčšiu časť z neho bola odrazom poklesu hodnoty rubľa voči doláru za október o zhruba osem percent. Hodnota rublových vkladov klesla o 0,3 percenta na 13,83 bilióna rubľov.

Strach z prepadu rubľa vedie Rusov k nákupom dolárov v zmenárňach. Niektorí si ich ukladajú na účty v bankách, častejšie si ale prenajímajú bezpečnostné schránky a ukladajú ich do nich, pretože sa boja obmedzenia výberu z bánk.

Rubeľ od jari zrážajú obavy z vplyvu západných sankcií voči Rusku za jeho postoj voči Ukrajine, čo vedie k zastaveniu prílevu zahraničných investícií do krajiny. Ďalšou príčinou oslabovania je pokles svetových cien ropy a strach z jeho vplyvu na finančnú situáciu krajiny.

Rubeľ voči doláru prišiel tento rok zatiaľ o takmer 30 percent svojej hodnoty. Minulý týždeň ho centrálna banka prestala udržiavať za vysokých nákladov v obmedzenom rozpätí a nechala jeho kurz voľne plávať. Ruská mena sa potom stabilizovala a podporilo ju aj vyjadrenie prezidenta Vladimira Putina.

Stabilita meny bola jednou z hlavných vymožeností Putinovej vlády na ekonomickom poli. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci viedol pád rubľa k uzavretiu bánk a strate úspor obyvateľstva.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dolár #rubeľ