V zdravotníctve sa minie nad rozpočet 200 miliónov

Zdravotníctvo zaťažuje štátnu kasu tento rok o dodatočných vyše 200 miliónov eur. Tento údaj podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdilo ministerstvo financií. Ide o financie, s ktorými rozpočet pôvodne nepočítal.

19.11.2014 06:00
debata (5)

Na stole je otázka, prečo a na čo sa v sektore minulo viac peňazí, keď štát sľuboval, že s investíciami si vystačí a dlhy nemocníc tiež ďalej rásť nebudú.

Ministerstvo financií tento mesiac potvrdilo, že za celý tento rok počíta s tým, že v zdravotníctve sa minie navyše 177 miliónov eur. Okrem toho verejné financie pocítia, že zdravotné poisťovne si neplánovane vyplatia nerozdelené zisky vo výške 26 miliónov eur.

Neplánované výdavky zvyšujú priebežný deficit rozpočtu. Tieto riziká chce vláda kryť lepším výberom daní. Podľa informácií Pravdy dal tento rok rezort zdravotníctva o 90 miliónov viac, ako si naplánoval na zdravotnú starostlivosť, o 30 miliónov sa navýšili výdavky o splatenie dlhu voči akcionárom a 60 miliónov boli záväzky navyše, ktoré sa premietli do dlhu.

zväčšiť
rozpočet

Dlhy nemocníc neprestajne rastú a viaceré vlády márne hľadajú systém, aby to zastavili. Na konci minulého roka dlhy slovenských nemocníc dosiahli 365 miliónov eur a tento rok tak zrejme prekročia 400 milió nov eur. Riziko rastu dlhov má pokračovať aj na budúci rok.

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa neočakávane zvýšia výdavky v roku 2015, a to aj napriek tomu, že platby za poistencov štátu, ktoré majú nahradiť výpadok po odpustení odvodov nízkopríjmovým skupinám, vláda zvyšuje. Dieru v rozpočte zdravotníctva považuje rozpočtová rada za jedno z najväčších rizík ohrozujúcich znižovanie deficitu verejných financií v budúcom roku či plán vlády hospodáriť vyrovnane v roku 2017.

V roku 2015 rozpočtová rada zatiaľ vidí podhodnotené výdavky v zdravotníctve na úrovni 50 miliónov eur. Je tiež otázne, ako sa pokryje hroziaci výpadok v sume 152 miliónov eur v dôsledku odpustenia zdravotných odvodov nízkopríjmovým skupinám, ktoré dôsledkom tohto opatrenia uvidia na výplatnej páske viac peňazí. Vláda by chcela tento výpadok pokryť zvýšeným percentom za poistencov štátu. Teda za dôchodcov, nezaopatrené deti, niektorých študentov či matky na materskej dovolenke, ktorých sú na Slovensku približne 3 milióny.

Po niekoľkých mesiacoch rokovaní sa rezort zdravotníctva s rezortom financií dohodol na zvýšení sadzby oproti tomuto roku zo 4 percent na 4,16 percenta výšky priemernej mzdy. Podľa zástupcov rezortu financií to bude stačiť.

„Výpadok príjmov zdravotného poistenia pre odvodovú odpočítateľnú položku oproti návrhu rozpočtu z októbra je v roku 2015 vo výške 152 miliónov eur. Ten bude plno kompenzovaný zvýšením príspevku za poistencov štátu v tejto výške,“ hovorí riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko. Martin Filko však dodáva, že vyčíslenie rizika pre výpadok v zdravotníctve, ktoré odhaduje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v podobe 50 miliónov eur považuje za realistické. „Pokúsime sa ho zapracovať ešte v parlamente,“ konštatuje.

Podľa niektorých analytikov však v zdravotníctve v budúcom roku v dôsledku odpustenia odvodov štátom pre nízkopríjmové skupiny bude chýbať ešte viac peňazí napriek tomu, že platba za poistencov štátu sa zvyšuje. Health Policy Institut aj pri zvýšenej sadzbe za poistencov štátu na 4,16 percenta hovorí o výpadku 116 miliónov eur.

„Ak by chcela vláda naozaj plne kompenzovať odvodovú odpočítateľnú položku, sadzba by mala byť 4,5 percenta priemernej mzdy. Čokoľvek menej oberá zdravotníctvo o peniaze. Ak by bola sadzba za poistencov štátu 4,16 percenta, výpadok mi vychádza na 116 miliónov eur,“ hovorí analytik HPI Peter Pažitný. Ak by sa obavy naplnili, výdavok navyše pôjde pravdepodobne opäť na úkor deficitu, alebo bude musieť vláda zvýšiť príjmy, alebo ubrať iným rezortom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #zdravotníctvo