Rusko a Venezuela hľadajú spôsob, ako zastaviť pokles cien ropy

Rusko a Venezuela diskutovali o spoločnej akcii proti padajúcim cenám ropy. Povedal to v utorok ruský minister energetiky Alexander Novak po pondelkovom rokovaní s venezuelským ministrom zahraničia Rafaelom Ramírezom.

19.11.2014 09:59
debata (30)

Dodal, že ďalšie rokovania na túto tému sa uskutočnia tesne pred ministerským zasadnutím Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na konci mesiaca.

„Áno, taká iniciatíva tu je. O tejto téme sme spolu diskutovali a teraz z našej strany tieto návrhy spracovávame,“ citovala agentúra Reuters Nováková odpoveď na otázky novinárov.

Za posledných päť mesiacov sa svetové ceny ropy prepadli o zhruba 30 percent, pretože výrazne rastie ťažba v USA aj zásoby na trhu a svetový dopyt zostáva slabá. Krajiny OPEC to núti diskutovať o zásahu v podobe obmedzení ťažby, proti tomu sa ale zatiaľ stavia Saudská Arábia, ktorá je najvplyvnejším členom organizácie.

Za zníženie produkcie sa z OPEC vyslovujú krajiny ako Venezuela, Alžírsko alebo Ekvádor, ich vplyv je ale menší ako vplyv arabských krajín Perzského zálivu na čele so Saudskou Arábiou. Ministri OPEC sa stretnú 27. novembra vo Viedni.

Novak uviedol, že s venezuelskými činiteľmi sa znovu stretne 25. novembra. Ďalšie podrobnosti oznámiť odmietol.

Rusko sa už v minulosti snažilo presvedčiť OPEC o potrebe prijať spoločné kroky na podporu cien. Žiadne hmatateľné výsledky ale jeho snahy nepriniesli.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondelok vyzval na väčšiu koordináciu producentov ropy a povedal, že sa pripravuje skorá globálnej schôdzka o cenách. Do Viedne má dva dni pred zasadnutím OPEC doraziť šéf najväčšieho ruského ťažiara Rosnefť a neoficiálny splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina pre energetiku Igor Sečin.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Venezuela #OPEC