Maďari začnú stavať South Stream, bez ohľadu na neúshlas EÚ a USA

Maďarsko chce na budúci rok začať výstavbu svojho úseku plynovodu Južný prúd (South Stream) napriek nesúhlasu Európskej únie a USA.

19.11.2014 17:09
debata (153)

Projekt tohto plynovodu podporovaného Ruskom totiž Budapešť považuje za jediný spôsob ako zaručiť dodávky plynu. V rozhovore pre agentúru Reuters to v stredu povedal András Aradszki, štátny tajomník pre energetické záležitosti.

Maďarsko tvrdí, že nemá inú alternatívu v dôsledku neúspechu projektu plynovodu Nabucco, ktorý mal prepravovať plyn z Azerbajdžanu, a preto, že sa nerealizujú plány na prepojenie plynovodov krajín východnej Európy.

„Nabucco sa nebude budovať a po takmer desiatich rokoch váhania, a hlavne vo svetle situácie na Ukrajine, musíme konať. Je to nevyhnutnosť,“ povedal pre Reuters Aradszki. „Chorvátsko nezrealizovalo investície umožňujúce prepravu plynu z Chorvátska do Maďarska. To isté platí v prípade Rumunska,“ konštatoval.

V septembri Maďarsko zastavilo prepravu plynu na Ukrajinu, ktorá pomáhala Kyjevu prežiť energetickú blokádu zo strany Ruska. Budapešť uviedla, že to urobila preto, aby naplnila svoje vlastné zásobníky. Podľa Aradszkého zo strany Gazpromu neexistoval tlak na zastavenie dodávok. Dodal, že Maďarsko by technicky mohlo obnoviť dodávky na Ukrajinu od decembra, ak o to Kyjev požiada.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #plyn #South Stream