Slovnaft s maďarským MVM majú tiež záujem o Slovenské elektrárne

Spoločnosť Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group predložili spoločnú nezáväznú ponuku na kúpu dvoch tretín podielu v Slovenských elektrárňach (SE), ktorý predáva talianska spoločnosť Enel.

20.11.2014 10:24
debata

Firmy to oznámili vo štvrtok v tlačovej správe. Záujem o podiel 66 percent v SE má tiež česká energetická spoločnosť ČEZ.

Partnerstvo so spoločnosťou SE môže zvýšiť bezpečnosť dodávok zemného plynu a elektrickej energie v strednej aj východnej Európe, uviedli Slovnaft a MVM v spoločnom vyhlásení. Prípadné spojenie by vraj mohlo otvoriť aj nové možnosti vývozu elektriny na juhoeurópske trhy.

MVM Group je maďarskou štátnou elektrárenskou firmou, ktorá sa zaoberá výrobou, distribúciou a veľkoobchodným predajom elektriny. Pomocou prípadného partnerstvom v SE chce rozšíriť svoje portfólio v oblasti strednej a východnej Európy a pokračovať vo svojom rozvoji, píše sa v spoločnom oznámení.

Slovnaft, ktorý je súčasťou maďarskej skupiny MOL, je prevádzkovateľom najväčšej siete čerpacích staníc na Slovensku.

Slovenské elektrárne prevádzkujú jadrové, vodné a uhoľné elektrárne s inštalovaným výkonom 5,7 GW. Vlani vyrobili 22,8 TWh elektrickej energie a vykázali čistý zisk vo výške 356 miliónov eur.

debata chyba