Penta by chcela aj druhý najčítanejší portál

Finančná skupina Penta má záujem o kúpu webového prehliadača Zoznam.sk, ktorý patrí medzi najväčšie portály.

20.11.2014 12:49 , aktualizované: 19:28
debata (7)

Pre RTVS to potvrdil šéf Fondu národného majetku Branislav Bačík. Penta záujem nepotvrdila, ale ani nevylúčila. Zoznam.sk je druhým najčítanejším webom. Minulý mesiac ho podľa AIMmonitor.sk navštívilo 2,3 milióna návštevníkov.

Hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko záujem o kúpu portálu nepotvrdil, ale ani nevylúčil. „Stále platí, že sa k žiadnym potenciálnym konkrétnym transakciám, a to nielen v oblasti médií, naša investičná skupina vopred nevyjadruje,“ uviedol Danko s tým, že nebude bližšie komentovať ani vyjadrenie Fondu národného majetku.

Prevádzkovateľa Zoznamu vlastní v súčasnosti Slovak Telekom, v ktorom časť akcií má aj štát. Denník Pravda sa preto obrátil na ministerstvo hospodárstva s otázkou, či súhlasí s predajom portálu Pente. „Ministerstvo hospodárstva nie je väčšinovým vlastníkom, vlastní iba 34 percent akcií, predaj portálu Zoznam.sk preto neodsúhlasuje,“ povedala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková s tým, že tak môže urobiť iba predstavenstvo spoločnosti Slovak Telekom.

Na facebookovej stránke RTVS sa uvádza, že minister hospodárstva Pavol Pavlis v najbližších dňoch vyzve Telekom, aby sa podobných transakcií zdržal, pretože to môže ovplyvniť hodnotu štátneho podielu. Slovak Telekom na otázky o predaji neodpovedal. „Žiadne, ani potenciálne prebiehajúce obchodné rokovania nekomentujeme,“ dodal hovorca spoločnosti Martin Vidan.

Medzi najdôležitejšie produkty portálu Zoznam.sk patrí spravodajský server Topky.sk, špecializované magazíny Mojdom.sk, Dromedar.sk, oPeniazoch.sk, Autoviny.sk, Feminity.sk, oZene.sk, Rexik.sk, Baby-web.sk, Urobsisam.sk, freemailová služba mail.zoznam.sk, hrací portál Pauzicka.sk, komunitný portál na zdieľanie multimediálneho obsahu Free.sk, portál pracovných ponúk Kariera.sk.

Penta prednedávnom kúpila vydavateľstvá 7 Plus a Trend Holding. S vydavateľstvom Petit Press, pod ktoré patrí aj denník Sme, uzatvorila dohodu o kúpe 45 percent spoločnosti. Web tohto denníka je tretí najčítanejší.

Ak sa predaj Zoznam.sk uskutoční, transakciu môže preto preverovať Protimonopolný úrad. Závisieť to bude od obratu portálu a kupujúceho. „Ak by sa tak stalo, úrad skúma, či pri transakcii nedôjde k zníženiu účinnej súťaže, najmä v dôsledku vzniku alebo posilnenia dominantného postavenia na relevantnom trhu,“ povedala Monika Kaczorová z kancelárie úradu a dodala, že úrad s posudzovaním transakcie nezačal, keďže mu ju zatiaľ strany neoznámili.

Správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Fond národného majetku #Zoznam.sk