Bankový dohľad bude ďalším obranným valom pred krízami

Od tohto mesiaca Európska centrálna banka prevzala na seba povinnosť a zodpovednosť vykonávať dohľad nad najvýznamnejšími bankami v Európe. Toto opatrenie je ďalším krokom, ktorý má zabrániť opakovaniu finančnej krízy a následnej ekonomickej recesie, ktorú v roku 2088 odštartoval pád banky Lehman Brothers. Podobnú úlohu plní aj tzv. euroval, ktorý má v budúcnosti pomáhať krajinám, ktoré sa dostali do hospodárskych problémov.

24.11.2014 10:00
Európska centrálna banka Foto:
Európska centrálna banka.
debata

Vytvorenie jednotného bankového dohľadu pod záštitou ECB je prvou fázou vytvárania bankovej únie. Jednotný bankový dohľad by mal byť doplnený jednotným mechanizmom riešenia krízových situácií (SRM) a zavedením európskej schémy ochrany vkladov pre banky, čo sú tri piliere spoločného bankového trhu.

"Uplynulý rok bol jedným z najnáročnejších v histórii ECB. Sme pripravení ujať sa našich úloh. Ako sa od nás odôvodnene očakáva, budeme prísni a dotieraví, ale spravodliví, pod verejným dohľadom, ale nezávislí,“ vyhlásila šéfka dozornej rady jednotného mechanizmu dohľadu (SSM) v rámci ECB Daniela Nouyová na vypočúvaní pred poslancami Európskeho parlamentu.

„Cieľom bankovej únie je zabezpečiť odolnosť finančného sektora a vyhnúť sa do budúcna tomu, aby na záchranu bank bolo nutné použiť prostriedky daňových poplatníkov. Finančná kríza odhalila slabiny bánk, ako aj spôsob, akým sa nákaza šírila z bánk do verejného sektora. Štáty museli na záchranu bankového sektora vynaložiť obrovské finančné prostriedky, čo spôsobilo ich nadmerné zadlženie,“ uvádza sa v stanovisku Európskej komisie. Aj Nouyová ubezpečovala europoslancov, že chýbajúci kapitál už bankám nebudú zabezpečovať verejné peniaze. „Očakávame, že medzery vyplnia súkromné zdroje,“ povedala. Iba v ojedinelých prípadoch môže byť zvolený iný postup, ale už podľa nových podmienok, vyžadujúcich účasť veriteľov. „Som presvedčená, že banky dokážu vyriešiť svoje problémy cez vnútorné opatrenia a cez finančné trhy,“ dodala Nouyová.

Centrálna banka bude sledovať počínanie 120 najväčších bankových inštitúcií v eurozóne, ktoré spolu predstavujú viac ako 80 percent bankových aktív v tomto regióne. Počet sledovaných bánk sa zvýši, ak sa aj ďalšie členské štáty EÚ, ktoré nepoužívajú jednotnú európsku menu, rozhodnú pre vstup do eurozóny. To sa týka najmä Poľska, Česka či Švédska. Vstup Veľkej Británie, ktorej londýnske City patrí medzi najväčšie finančné centrá sveta, sa v blízkej budúcnosti neočakáva. Ďalších približne 3 500 bánk menšieho strategického významu zostane aj naďalej predmetom dohľadu zo strany národných regulátorov. ECB si však vyhradzuje právo prevziať kontrolu nad nimi v prípade problémov.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banka #Slovensko v Európe #bankový dohľad #ekonomická recesia