Eustream predal aj zvýšenú kapacitu pre dodávky plynu na Ukrajinu

Dopravca zemného plynu Eustream predal aj dodatočnú prepravnú kapacitu plynovodu zabezpečujúceho dodávky na Ukrajinu. Oznámila to vo štvrtok firma. Dodala, že záujem výrazne prekonal ponuku. Kupci si túto dodatočnú kapacitu zabezpečili do roku 2019, napísala agentúra Reuters.

20.11.2014 20:37
debata (1)

Začiatkom novembra Eustream ponúkol záujemcom dodatočnú prepravnú kapacitu v objeme 4,5 milióna metrov kubických denne, ktorá vznikla vďaka technickým zmenám a doplneniam ukrajinskou stranou. Celková kapacita tak teraz dosahuje 31,5 milióna metrov kubických denne.

Eustream už v stredu ohlásil zvýšenie dodávok na Ukrajinu. Kým na začiatku novembra prúdilo zo Slovenska na Ukrajinu zhruba 26,5 milióna metrov kubických plynu denne, v uplynulých dňoch bol objem dodávok podľa Eustreamu vyššia o približne 1,9 milióna metrov kubických, teda o sedem percent. V utorok podľa predbežných údajov objem dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu dosiahol až 31,2 milióna metrov kubických.

Rusko v polovici júna zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu pre spory ohľadom ceny a nezaplatených účtov. Koncom októbra sa obe krajiny za asistencie Európskej komisie dohodli na podmienkach dočasného obnovenia dodávok v zimných mesiacoch. Kyjev si tieto dodávky bude musieť predplatiť. Šéf ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev ale v utorok agentúre Reuters povedal, že Ukrajina sa bude snažiť čo najviac vyhýbať dovozu zemného plynu z Ruska.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Ťažba na Ukrajine dosahuje zhruba polovicu tohto objemu, tento rok však bude nižšia pre anexiu polostrova Krym Ruskom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Ukrajina