Brusel vyšetruje výrobcov nákladných áut pre kartel

Európska komisia informovala niekoľko výrobcov ťažkých a stredne ťažkých nákladných áut, že ich podozrieva z účasti v karteli, ktorý je v rozpore s antitrustovými pravidlami Európskej únie.

21.11.2014 08:30
debata

Mená firiem síce nezverejnila, prijatie správy o podozrení však podľa agentúry Reuters potvrdili napríklad najväčší svetový výrobca nákladných áut Daimler a jeho konkurenti Volvo, Scania a MAN.

„Komisia sa obáva, že niektorí výrobcovia ťažkých a stredne ťažkých nákladných vozov sa mohli dohodnúť alebo koordinovať svoje cenové správanie v oblasti Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP),“ uvádza sa vo vyhlásení. Súčasťou EHP sú všetky krajiny Európskej únie plus Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová novinárom povedala, že tento prípad bude „extrémne zložité“ uzavrieť prípadnou dohodou. „Ak sa vec preukáže, pôjde o veľmi závažné porušenie našich pravidiel,“ upozornila. Teraz skúmané dohody mohli podľa eurokomisárky znamenať vyššie náklady pre malé podniky.

Kartel, v ktorom malo byť zapojené „veľké množstvo firiem“, bol dlhodobý. Vrchol mal pred desiatimi rokmi, ale pokračoval aj potom, uviedla eurokomisárka. Komisia sa vecou zaoberá od januára 2011, kedy uskutočnila neohlásené inšpekcie v ústrediach viacerých firiem.

Vo štvrtok komisia spoločnostiam zaslala vyhlásenie o námietkach, ktoré je akýmsi medzistupňom pri vyšetrovaní a neznamená ešte obvinenia. Komisia v ňom firmám oznámi svoje podozrenie, ku ktorému sa podniky majú vyjadriť. Ak ďalšie vyšetrovanie zistí porušenie, môžu spoločnosti dostať pokutu vo výške až desať percent ročného obratu.

Komisia mená skúmaných spoločností nezverejnila s tým, že firmy musia dostať spravodlivú šancu na obhajobu. Komisárka dúfa, že spoločnosti dodržia lehoty a nebudú vec zdržiavať. V minulosti už ale komisia v tejto fáze postupu mená dotknutých zverejňovala.

„Je to doslova ťažký prípad, vyšetrujeme ťažké, veľké autá,“ dodala Vestagerová. „Udržiavanie nákladov na cestnú prepravu na vysokej úrovni má ničivý dopad na zvyšok ekonomiky,“ vyhlásila.

Spoločnosť Volvo už skôr upozornila, že by mohla čeliť výraznej finančnej ujme v dôsledku vyšetrovaní cenového kartelu. Tiež Daimler varoval akcionárov, že možno bude musieť zaplatiť „značné pokuty“, informovala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #kamión #kartel