Nemcom ekonomika spomalila, ale daňové príjmy rastú

Daňové príjmy Nemecka napriek útlmu nemeckej ekonomiky pokračujú v raste. Za prvých desať mesiacov tohto roka sa medziročne zvýšili o tri percentá na 469,2 miliardy eur. V samotnom októbri stúpli o 3,1 percenta na 40,3 miliardy eur. Informovalo o tom v piatok ministerstvo financií vo svojej mesačnej správe.

21.11.2014 09:00
debata

„Tieto výsledky potvrdzujú priaznivý trend, ktorý sme zatiaľ tento rok videli,“ uviedlo ministerstvo. „Za rastom bol pokračujúci priaznivý vývoj u dane z príjmu,“ dodalo.

Výnos dane z príjmu sa v októbri medziročne zvýšil o 6,5 percenta vďaka rastúcim mzdám a stúpajúcemu počtu zamestnancov. „Situácia na trhu práce zostáva mimoriadne priaznivá,“ uviedlo ministerstvo.

Vláda navyše predpokladá, že tempo rastu daňových príjmov sa v závere roka ešte zrýchli. V celom roku by mali daňové príjmy podľa vládnej prognózy stúpnuť o 3,5 percenta na 590,3 miliardy eur.

Nemecká ekonomika sa pritom v treťom štvrťroku iba tesne vyhla recesii, ktorá sa väčšinou definuje ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou. Hrubý domáci produkt sa zvýšil o 0,1 percenta, zatiaľ čo v druhom kvartáli o 0,1 percenta klesol, pripomína agentúra Reuters.

Minister financií Wolfgang Schäuble predpokladá, že Nemecko v budúcom roku prvýkrát od roku 1969 dosiahne vyrovnaný rozpočet. Vláda zaradila vyrovnaný rozpočet medzi svoje najvyššie priority, hoci mnoho európskych krajín vyzýva Nemecko k podpore hospodárskeho rastu zvýšením rozpočtových výdavkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Nemecko