Štát znížil prognózu výberu daní o 146 miliónov eur

Daňové a odvodové príjmy by mali v budúcom roku poklesnúť o 146,1 mil. eur. Ministerstvo financií SR aktualizovalo odhad týchto príjmov na roky 2015 až 2017.

21.11.2014 10:34
debata (1)

Dôvodom boli legislatívne zmeny od septembrového výboru pre daňové prognózy, najmä zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky. Aktualizácia tak vychádza podľa ministerstva výlučne z legislatívnych zmien. Odhad daňových a odvodových príjmov na rok 2014 zostáva nezmenený. Informoval o tom hlavný ekonóm a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

Zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky zníži podľa odhadov výnos zdravotných odvodov od ekonomicky aktívnych osôb v roku 2015 o 165,8 mil. eur. Zároveň bude mať mierne pozitívny vplyv na výnos dane z príjmov fyzických a právnických osôb a zrážkovej dane. Celkový vplyv na daňové a odvodové príjmy v roku 2015 sa odhaduje na 148,4 mil. eur, s miernym poklesom v ďalších rokoch.

V rámci novely zákona o dani z príjmov v porovnaní so septembrovým odhadom sa rozšírili subjekty, pre ktoré neplatia pravidlá nízkej kapitalizácie. Výnimky sa rozšírili o lízingové spoločnosti, ďalšie finančné inštitúcie a realitné spoločnosti. Rozšírenie výnimiek znamená nižší výnos v nasledujúcich rokoch o zhruba 10 mil. eur.

V prípade dane z motorových vozidiel sa posúva účinnosť zákona z 1. decembra 2014 na 1. januára 2015. Podľa pôvodného návrhu by decembrový výnos dane bol príjmom štátneho rozpočtu, čo nebolo zohľadnené v septembrovom odhade. Presunom účinnosti zákona bude aj decembrový výnos príjmom vyšších územných celkov, čo podľa aktuálnej metodiky znamená hotovostný aj akruálny výnos v roku 2015.

Ministerstvo financií v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti aktualizovalo a zverejňuje prognózy daňových a odvodových príjmov. Táto prognóza bola predmetom výboru pre daňové prognózy 20. novembra 2014. Všetci členovia výboru pokladajú prognózu za realistickú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane