Rusov trápi pád cien ropy, zvažujú zníženie ťažby

Ruská vláda rokuje o možnom znížení ťažby ropy. Reaguje tak na výrazný pokles cien tejto suroviny na svetových trhoch. Žiadne konečné rozhodnutie však ešte neurobila, uviedol v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak.

21.11.2014 12:37
debata (8)

„Táto otázka si vyžaduje starostlivé zváženie,“ upozornil minister. „Diskutuje sa o nej, žiadne konečné rozhodnutie ale nepadlo,“ dodal. Zníženie ťažby by podľa neho bolo pre Rusko ťažké, a to okrem iného pre veľký význam príjmov z exportu ropy pre ruský rozpočet.

Ťažba ropy v Rusku v októbri zostala medzimesačne takmer bezo zmeny na 10,6 milióna barelov denne. Rusko je najväčším producentom ropy na svete. Druhé miesto patrí Saudskej Arábii, ktorá je kľúčovým členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Ceny ropy sa od júna prepadli o zhruba 30 percent pre dostatočném zásobovanie trhu a obavy ohľadom hospodárskeho vývoja v Číne a Európe. Investorov teraz zaujíma, či kartel OPEC zareaguje na pokles cien znížením svojho ťažobného limitu, ktorý v súčasnosti predstavuje 30 miliónov barelov denne.

Zasadnutie OPEC sa bude konať 27. novembra vo Viedni. „Rastú špekulácie o tom, že OPEC by mohol urobiť niečo na podporu cien,“ uviedol tento týždeň analytik Phil Flynn zo spoločnosti Price Futures Group. Rakúska poradenská firma JBC Energy predpovedala, že OPEC sa dohodne na znížení ťažby o najmenej jeden milión barelov denne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko