ECB je pripravená viac rozpumpovať ekonomiku

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená rozšíriť svoje úsilie o podporu ekonomiky eurozóny. Uviedol to v piatok jej šéf Mario Draghi. Dodal, že hospodárske oživenie v eurozóne v najbližších mesiacoch pravdepodobne nezosilnie.

21.11.2014 12:58
debata (5)

ECB v ostatných mesiacoch v snahe o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie deflácie znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá, ponúkla komerčným bankám lacné úvery a začala nákupy niektorých cenných papierov. Ak tieto kroky nebudú mať dostatočný účinok, ECB podľa Draghiho „zvýši tlak“ a upraví „objem, tempo aj zloženie“ nákupov cenných papierov.

„Urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme čo najrýchlejšie zvýšili infláciu a inflačné očakávania,“ vyhlásil šéf ECB. Európske akciové trhy po Draghiho výrokoch zamierili nahor, euro zase výrazne oslabilo voči doláru, napísala agentúra AP.

Medziročná miera inflácie v krajinách eurozóny sa v októbri zvýšila na 0,4 percenta zo septembrových 0,3 percenta. Zostáva však hlboko pod dvojpercentnou hranicou, ktorú ECB stanovila ako strop cenovej stability.

Predbežné výsledky prieskumu spoločnosti Markit medzi nákupnými manažérmi vo štvrtok ukázali, že rast podnikateľskej aktivity v eurozóne v novembri sa spomalil. „Rýchly odhad indexu nákupných manažérov naznačuje, že silnejšie oživenie nie je v najbližších mesiacoch pravdepodobné,“ vyhlásil dnes Draghi.

Štatistický úrad Eurostat minulý týždeň odhadol, že rast ekonomiky eurozóny sa v treťom štvrťroku zrýchlil na 0,2 percenta z 0,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Podľa hlavného ekonóma firmy Markit Chrisa Williamsona hodnota indexu nákupných manažérov naznačuje, že hrubý domáci produkt eurozóny v štvrtom štvrťroku stúpne o 0,1 až 0,2 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #Mario Draghi