Kúpa Slovenských elektrární by ČEZ-u mohla znížiť rating

Prípadná akvizícia Slovenských elektrární (SE) môže mať negatívny vplyv na úverový rating českej energetickej spoločnosti ČEZ. Uviedla to v piatok medzinárodná ratingová agentúra Fitch.

21.11.2014 16:37
debata (2)

Podľa nej má SE „slabší úverový profil“. Ak bude ČEZ kúpu firmy financovať dlhom, vzrastie českému podniku kľúčový ukazovateľ zadlženosti.

ČEZ v stredu potvrdil, že má záujem o dvojtretinový podiel v SE, ktorý ponúka na predaj vysoko zadlžená talianska spoločnosť Enel. Český gigant ale transakciu podmieňuje riešením problémov okolo dostavby jadrovej elektrárne Mochovce.

Podľa Fitch má SE ako podnik orientovaný výlučne na výrobu elektrickej energie vyššie podnikateľské riziko. Firma tiež vykazuje záporné hotovostné toky a kvôli investičným výdavkom na dostavbu Mochoviec sa jej v strednodobom výhľade bude zvyšovať koeficient zadlženia.

Zadlženosť ČEZ v pomere ku kapitálu je teraz podľa agentúry v porovnaní so západoeurópskymi energetickými spoločnosťami nízka. Pokiaľ ale bude prípadnú akvizíciu SE financovať naplno úverom, zvýši sa jeho koeficient zadlženia nad úroveň, ktorá by zodpovedala jeho terajšiemu ratingu A-mínus. Fitch upozornila, že v prípade úspechu ponuky ČEZ by musela zaradiť jeho rating do režimu sledovania s vyhliadkou na zhoršenie.

Vo štvrtok oznámili spoločnú nezáväznú ponuku na kúpu SE slovenská rafinérska a petrochemická skupina Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group. Naopak, slovenská vláda, o ktorej záujmu o podiel sa predtým hovorilo, predbežnú ponuku podľa zdrojov agentúry Reuters nepodala. Enel uviedol, že prijal na SE niekoľko nezáväzných ponúk, mená uchádzačov ani ich počet ale odmietol uviesť. Oznámil iba, že podanie záväzných ponúk očakáva na konci tohto alebo začiatku budúceho roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #ČEZ