V košickej nemocnici preveria možný kartel

Po prepuknutí škandálu pripravovanej kúpy drahého CT prístroja v piešťanskej nemocnici sa v zdravotníctve roztrhlo vrece s kontrolami.

22.11.2014 11:45
Košice, nemocnica, urgentný príjem, zdravotníctvo Foto: ,
Urgentný príjem otvorili v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach v máji tohto roka. Prokuratúra o mesiac na to zastavila vyšetrovanie podozrivej súťaže, ktorá výstavbe predchádzala. Teraz ide tender preveriť Protimonopolný úrad.
debata (2)

Najnovšie sa k nim pripája aj Protimonopolný úrad. Ten začal preverovať možnú kartelovú dohodu pri výstavbe urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach za 26,5 milióna eur.

Kontrolované firmy dohodu na cene pri tendri odmietajú a veria, že po ukončení kontroly sa definitívne očistí ich meno.

„Z informácií a podkladov, na základe ktorých úrad začal správne konanie, vyplýva, že medzi dvomi podnikateľmi mohlo dôjsť k dohode o určení víťaza predmetného verejného obstarávania, pričom podnikateľ, ktorý pre verejného obstarávateľa zabezpečoval služby súvisiace s verejným obstarávaním, pomohol túto dohodu realizovať,“ povedal Peter Demčák, riaditeľ odboru kartelov v Protimonopolnom úrade SR.

Verejné obstarávanie na výstavbu nového pavilónu zabezpečila pre košickú nemocnicu spoločnosť Pro–Tender. „Celé trestné stíhanie v tomto prípade už bolo zastavené. Ja budem len rád, keď verejné obstarávanie skontroluje aj Protimonopolný úrad a definitívne potvrdí, že neprišlo k porušeniu zákona,“ povedal majiteľ Pro–Tender Peter Hložný.

Na užšej súťaži na postavenie nového urgentného príjmu, organizovanej firmou Pro–Tender, sa zúčastnil víťazný PKB Invest a neúspešný Chemkostav. Policajné vyšetrovanie o možnej dohode týchto troch firiem na víťazovi bolo nakoniec v lete tohto roka zastavené Špeciálnou prokuratúrou pre nedostatok dôkazov.

V prípade preukázania kartelu hrozí firmám pokuta do výšky 10 percent z ich ročného obratu. PKB Invest mala v roku 2013 obrat 4,2 milióna eur a prípadná pokuta by mohla byť až vo výške 420–tisíc eur. To je viac ako minuloročný zisk spoločnosti vo výške nad 72– tisíc eur.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach nechce hodnotiť, či bolo hospodárne realizovať výstavbu urgentného centra len pri dvoch záujemcoch. „To musia posúdiť kompetentné orgány,“ povedala Ladislava Šustová, hovorkyňa nemocnice. S firmou Pro–Tender je spokojná.

„Externá firma nám zabezpečuje verejné obstarávania podľa mandátnej zmluvy od roku 2005 a máme s ňou dobré skúsenosti,“ dodala Šustová.

Na predražené nákupy v slovenských nemocniciach dlhodobo upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy zase pri analyzovaní nemocničných tendrov za roky 2009 až 2012 zistil, že až viac ako dve tretiny z nich mali len jedného uchádzača. Za toto obdobie nemocnice za dodanie rôznych prístrojov a služieb súkromným firmám vyplatili 563 miliónov eur. Ak by sa v súťaží zúčastňovalo viac uchádzačov mohlo sa podľa prepočtov inštitútu ušetriť až 116 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Protimonopolný úrad #CT prístroj