Rusko podľa ministra energetiky nezníži ťažbu ropy

Rusko neplánuje zasiahnuť na podporu svetových cien ropy znížením svojej vlastnej ťažby. Povedal to podľa sobotňajšej správy televíznej stanice Rossija 24 ruský minister energetiky Alexander Novak. V piatok pritom minister vyhlásil, že ruská vláda jedná o možnom znížení ťažby ropy, žiadne rozhodnutie ale ešte neurobila.

22.11.2014 21:58
debata (21)

Ministerstvo energetiky Novakove vyjadrenia agentúre Reuters potvrdilo a dodalo, že bolo súčasťou rozhovoru, ktorého úplnú verziu Rossija 24 ešte len zverejní. Ani tak ale podľa Reuters nie je jasné, či sa rozhovor uskutočnil pred piatkovým oznámením Novaka alebo po ňom.

Rusko získava z vývozu ropy a zemného plynu zhruba polovicu svojich rozpočtových príjmov. Tohtoročný prepad cien ropy o približne 30 percent tvrdo zasiahol ekonomiku krajiny, ktorá sa navyše musí vyrovnávať s dôsledkami západných sankcií uvalených na Moskvu pre jej podiel na ukrajinskej kríze.

Novak v piatok pripustil, že zníženie ťažby by bolo pre Rusko ťažké, okrem iného pre veľký význam príjmov z exportu ropy pre ruský rozpočet. Obmedziť ťažbu by ale bolo podľa analytikov technicky málo schodné, pretože Rusko nemá dostatok skladovacích kapacít a odstavené vrty by mohli cez zimu zamrznúť.

Ceny ropy sa teraz pohybujú pod 80 dolármi za barel. Na zabezpečenie vyrovnaného rozpočtu ruskej vlády by podľa ekonómov bolo potrebné, aby ceny dosahovali najmenej 100 dolárov za barel.

Ťažba ropy v Rusku sa na jeseň pohybuje okolo 10,6 milióna barelov denne. Rusko je pri tomto objeme najväčším producentom ropy na svete; druhá je Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Ruskí predstavitelia teraz rokujú s niektorými členskými krajinami OPEC o možnostiach podpory cien. Investorov na ropnom trhu teraz zaujíma, či OPEC zareaguje na pokles cien znížením svojho ťažobného limitu, ktorý v súčasnosti predstavuje 30 miliónov barelov denne. Ministerské zasadnutie OPEC sa bude konať 27. novembra vo Viedni, kam ešte pred ním dorazí aj Novak a šéf najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Igor Sečin.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko