Moskva môže hľadať partnerov pre ropu a plyn inde než na Západe

Ak sa západné firmy stiahnu z projektov rozvoja ťažby ropy a zemného plynu v Rusku, bude Moskva hľadať nových partnerov v krajinách, ktoré na ňu neuvalili sankcie. Povedal to v sobotu podľa agentúry RIA ruský minister energetiky Alexander Novak.

22.11.2014 23:44
debata (117)

USA a Európska únia trestajú Rusko sankciami za jeho podiel na ukrajinskej kríze. V septembri zakázali západným firmám podieľať sa na hlbokomorskej ťažbe a prieskume ropných nálezísk v arktických vodách a pobrežnom šelfe. Obmedzili tiež vývoz ťažobných technológií do Ruska, aby Moskve sťažili prístup k novým zdrojom surovín.

„Ak sa (západné) spoločnosti rozhodnú, že sa nebudú dlhodobo podieľať na organizovaní investičných projektov, obrátime sa na investorov z krajín, ktoré proti nám neuvalili sankcie,“ povedal Novak na stretnutí so študentmi.

Už v septembri pozastavil americký koncern Exxon Mobil spoluprácu s najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou Rosnefť na prieskume ropných zásob v arktickej oblasti. Britsko-holandský Royal Dutch Shell prerušil práce na rozvoji ťažby ropy v západosibírskej bridlicovej formácii Baženov, kde spolupracuje so spoločnosťou Gazprom Nefť. Rosnefť sa medzitým dohodla na spolupráci s čínskym podnikom China National Petroleum Corporation (CNPC) pri produkcii skvapalneného zemného plynu (LNG) a jeho dodávkach do Číny, uviedla agentúru Reuters.

Rusko je najväčším vývozcom energetických surovín na svete a príjmy z predaja ropy a plynu tvoria zhruba polovicu jeho rozpočtu. Doterajší zdroje sa ale postupne vyčerpávajú a Rusko nutne potrebuje vysoké investície do nových nálezísk a technológie pre prieskum a ťažbu ťažko dobyvatelných zdrojov.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn